„V bytě se denně střídali hosté. Byly to rodiny s dětmi, ale i početné skupinky mladých mužů. Turisté se v domě chovali, jako by dům byl spotřební majetek. Dělali nepořádek. Močili z pavlače, mlátili do dveří. Vraceli se nad ránem opilí v nákupním košíku, který tlačí ten nejméně ožralý. Pravidelně nás vytápěli,“ popisovali lidé z domu.

V domě jich trvale žije několik desítek a s hotelem v jednom z bytů se nechtěli smířit. „Jasně jsme vyjádřili nevoli a řekli majiteli, že by k tomu musel nejdřív získat potřebná povolení a byt překolaudovat,“ sdělili Blesku zástupci společenství vlastníků jednotek s tím, že by k takovému kroku potřeboval stoprocentní souhlas ostatních majitelů.

Pražský magistrát se nyní ztotožnil s rozhodnutím úředníků Prahy 1, kteří doznali, že mezonetový byt o rozloze 160 m2 byl užíván v rozporu s kolaudací. A vystavil podnikateli pravomocný zákaz pronájmu a napařil mu dvacetitisícovou pokutu.

V Praze a dalších velkých městech se přes Airbnb či další podobné digitální platformy pronajímají až tisíce bytů. V metropoli je toto pravomocné rozhodnutí teprve druhé. Úřady řeší i další případy, tam ale stále běží odvolání.

Milion ročně

„Jsme rodinná společnost, která se zaměřuje na krátkodobé pronájmy. Primárně se soustředíme na turistické centrum Prahy 1, kde pronajímáme další čtyři luxusní apartmány. V letošním roce celkem ubytujeme 1 500 turistů z různých koutů světa,“ lákal majitel bytu Pavel Prachař ve videu investory, kteří by mu přispěli na další výhodný turistický byznys. Investory žádal o 13,5 milionu a sliboval roční úrok 8,2 %. Krátkodobý pronájem bytů mu tehdy podle jeho slov vynášel milion ročně před zdaněním.

Nic neřeknu

Podle informací Blesku mají být v řešení i další byty, které podnikatel v centru pronajímá. „Nebudu se vám k ničemu vyjadřovat,“ odsekl Pavel Prachař do telefonu.

Video
Video se připravuje ...

Podobně jako v Amsterdamu: Marvanová si umí představit zákaz Airbnb v neproblémovějších částech Prahy. (2020) Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
17 fotografií