Díky novele zákona, která vstoupila v platnost v roce 2022, získalo hlavní město novou pravomoc. Od té doby může nechat odtáhnout vraky vozidel z komunikací na celém území města, a to i ze silnic, které metropoli nepatří. Ještě do konce roku 2021 platilo, že nucené odtahy vraků a vozidel s propadlou technickou prohlídkou z komunikací mohou být řešeny jedině tehdy, pokud bylo město i vlastníkem komunikace.

Diplomatický vrak

Komplikovanou situaci s vraky, které zbytečně zabíraly parkovací místa, se tak konečně dařilo řešit mnohem jednodušeji. Jenže přímo v centru Prahy vznikla situace, na kterou je i zmiňovaná novela krátká. V ulici Sněmovní má albánská ambasáda vyhrazená 4 parkovací stání, přičemž minimálně na jednom místě stojí už několik let starší BMW, které má oprýskaný lak, je zarostlé trávou a jeho diplomatická značka už má také nejlepší časy za sebou. Navíc má mít víc než půl roku propadlou technickou prohlídku.

Problém ale je, že se stále jedná o diplomatické vozidlo. Podle článku 22 odstavce 3 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích totiž dopravní prostředky diplomatické mise nemohou být předmětem prohlídky, rekvizice, zabavení nebo exekuce.

Albánci nekonají

„Magistrát, respektive organizace Správa služeb hlavního města Prahy, která má odtahy na starosti, o problematice ví, kontaktovala už dokonce i ministerstvo zahraničí, které spravuje evidenci vozidel diplomatických a konzulárních misí, aby jí sdělilo provozovatele obou odstavených vozidel. Následně může vyzvat provozovatele těchto vozidel k odstranění důvodu, pro který nesmí být vozidlo provozováno na pozemních komunikacích, nebo k odstranění a odstavení vozidla mimo pozemní komunikaci,“ vysvětluje mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

I ministerstvo zahraničí potvrdilo, že o vracích albánskou ambasádu informovali už několikrát. „Několikrát jsme je vyzvali k odstranění vozidel, která nesplňují zákonné podmínky pro provoz na pozemních komunikacích, z parkovacích míst ve Sněmovní ulici. Přísliby, že tak učiní, však zůstávají bez konkrétních činů,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Albánská strana se do odstranění vraku příliš nehrne. „Velvyslanectví Albánské republiky o obou vozidlech ví a již zahájilo legislativní proces k jejich odstranění z ulice, protože jsou v nepojízdném stavu. To však zabere nějakou dobu. Nicméně děláme, co je v našich silách,“ sdělila ambasáda. Vrak tak bude ještě nejspíš nějakou dobu malebné zákoutí Malé Strany hyzdit.

Video
Video se připravuje ...

Máte strach z parkování? Moderní auta parkují sama. Vyzkoušeli jsme to! Ondřej Lilling

Fotogalerie
11 fotografií