Stařičké motolské koupaliště potřebuje rekonstrukci jako sůl, jenže projekt, který pražský magistrát nechal vypracovat, se části místních příliš nezamlouvá. Vadí jim příliš vysoká budova a také rozsáhlé parkoviště, nelíbí se ani plány na využití koupaliště po celý rok. Podle projektu by zde měla vzniknout sauna, wellness a také restaurace s kavárnou. Zástupci spolku Homolka – Motol, kteří jsou hlavními odpůrci stavby, se proto vydali 27. července na zasedání zastupitelstva, kde se rozhodli interpelovat radní pro životní prostředí Janu Komrskovou (Piráti).

Interpelace

„Proč tlačíte drahý projekt rekonstrukce, který nikdo nechce, který neodpovídá charakteru přírodního koupaliště a který navíc vypadá spíš jak autobusové nádraží? Lidé nechtějí ani další wellness ani další sauny ani dražší vstupné, které z toho bude logicky vyplývat,“ pustila se do radní Komrskové na zasedání zastupitelstva zástupkyně spolku Homolka – Motol Šárka Malá.

Radní Komrsková se na zastupitelstvu ohradila s tím, že ona je ta poslední, kdo by chtěl něco zbytečně betonovat, a vyzvala spolek ke schůzkám, které by měly probíhat celé léto. „Pokud se nedohodneme, může to koupaliště zůstat tak, jak je. To ale podle mě neodpovídá požadavkům 21. století,“ řekla Komrsková.

Společné jednání

Pozvání k jednacímu stolu vítá i zmiňovaný spolek. „Domluvili jsme se, že pošleme své připomínky a k nim proběhne další schůzka. Magistrát by měl říct, zda naše připomínky zpracovat lze a případně jakým způsobem,“ uvedla architekta Marie Zelenková ze spolku Homolka – Motol. Spolek chce primárně dosáhnout redukce objemu stavby a také změnit náplň celoročního využívání areálu.

„Kompromis na tom, jak má vypadat motolské koupaliště, je na dohled. Pan architekt i my z magistrátu jsme byli seznámeni s konkrétními nápady na změnu projektu rekonstrukce koupaliště. Dá se s nimi pracovat a s panem architektem jsme domluveni, že se některé změny pokusí do projektu zapracovat, aby nebylo nutné stavební povolení hodit do koše a začít úplně od začátku,“ doplnila Komrsková.

NIMBY

Rozhodně se nedá říct, že by proti aktuálnímu návrhu nového motolského koupaliště byli všichni obyvatelé Pětky. Naopak se zdá, že na sociálních sítích má stávající projekt vcelku širokou podporu, někteří dokonce spolek podezřívají z klasického NIMBY (not in my back yard / ne na mém dvorku), tedy chování jednotlivce nebo skupiny, která kritizuje stavbu prospěšnou pro širokou veřejnost, která ale může (dočasně) snížit komfort jejich bydlení.

Video
Video se připravuje ...

Léto u vody s dětmi: Ani na chvíli z nich nespusťte oči, nabádá lektorka Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
19 fotografií