Busking“ neboli pouliční produkci hudby a všelijakých bavičských atrakcí v hlavním městě už několik let zakazuje vyhláška. Minulý týden se jí snažil ignorovat muž v pandím kostýmu, který se snažil o přivýdělek na turisty frekventovaném Staroměstském náměstí. Za úplatu měl nabízet společné foto.

Ani se neohřál

Už po chvilce jeho činnost překazili strážníci.Po jejich intervenci musel kostým sbalit a nevyvázl bez finančního postihu. „Dostal od strážníků pokutu ve výši 500 korun, protože činnost provozoval ve zvířecím kostýmu, což je zakázáno a  navíc na Staroměstském náměstí, kde je zakázána jakákoliv produkce,“ sdělila mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Šaškáren mírně přibylo

Podobné případy podle Seifertové nejsou výjimkou. Případů nedovoleného buskingu v metropoli meziročně mírně přibylo. Za celý rok 2022 strážníci v metropoli řešili 294 těchto přestupků. Toto číslo pokořili už letos v říjnu.

„Za letošní rok jsme zatím na území metropole řešili 301 přestupků v souvislosti s danou problematikou. Uložili jsme 103 pokut v celkové výši 35 400 korun, 30 přestupků jsme oznamovali správnímu orgánu a ostatní vyřešili domluvou. Nejvíce přestupků jsme odhalili v centrální městské části,“ vysvětlila Seifertová. Buskingu logicky přibývá v letních měsících. Jen za červen až červenec podle ní v Praze buskeři vyhlášku porušili ve 133 případech.   

Video
Video se připravuje ...

Od března 2016 je v Praze na mnohých místech zakázán tzv. busking. Eva Fornálová, Blesk

Fotogalerie
17 fotografií