Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fialova vláda má novou mluvčí: Smolku střídá Ješátková od lidovců

Aktualizováno -
17. ledna 2024
18:25
Autor: Mii, ČTK - 
17. ledna 2024
15:00

Vláda Petra Fialy má novou mluvčí. Stane se jí Lucie Ješátková, která dosud pracovala jako mluvčí ministerstva životního prostředí. Václav Smolka, který pozici vykonával doposud, se bude naplno věnovat řízení odboru komunikace Strakovy akademie, Ješátková povede oddělení komunikace, uvedly Seznam Zprávy. Premiér Petr Fiala (ODS) po zasedání kabinetu řekl, že spojení pozic mluvčího a ředitele odboru komunikace není snadné. Věří, že oddělení rolí komunikaci vlády pomůže.

Fiala podle serveru změny oznámil členům vlády ve středu. Pozici Smolky převezme Ješátková, zároveň bude vedoucí oddělení vládní komunikace. Smolka bude šéfovat celému komunikačnímu odboru.

Jak Smolka, tak Ješátková informace potvrdili. „Neustále pracujeme na tom, aby se nám podařilo komunikaci vlády a premiéra posunout a vylepšit. Proto jsem se už delší dobu rozhlížel po vhodných lidech, kteří by mohli doplnit komunikační tým na Úřadu vlády. Lucie je jedním z nich,“ uvedl Smolka.

Ješátková podle něj má zlepšit koordinaci komunikačních témat vlády a ministerstev s médii. „Vzhledem k její dosavadní práci pro to má ty nejlepší předpoklady. Já se díky přesunu části agendy na Lucii budu moci více věnovat strategii a dlouhodobým tématům,“ vysvětlil.

Krok vychází ze zkušenosti, že není snadné a dlouhodobě patrně ani možné spojit pozice ředitele odboru komunikace s výkonem funkce tiskového mluvčího, řekl Fiala. „V minulosti ten model, který zavádíme, byl obvyklejší,“ uvedl. Změna podle něj určitě přispěje k tomu, že komunikace vlády bude „nadále dobrá, ba lepší než dosud“.

„Mým úkolem bude komunikace s médii, denní agenda a koordinace stěžejních komunikačních témat, Václav se zaměří na dlouhodobou komunikační strategii. Mým cílem je zlepšení koordinace v komunikaci napříč ministerstvy a veřejnosti lépe předat a vysvětlovat jednotlivé kroky vlády,“ hovoří podobně Ješátková.

Ješátková pracovala jako politická redaktorka deníků Blesk a Aha!, poté se přesunula k lidovcům. Její poslední „štací“ byla pozice mluvčí ministerstva životního prostředí, které vedou lidovci. Mluvčí vlády bude jmenovaná na konci ledna.

Fialově vládě je dlouhodobě vytýkána špatná komunikace. Kritizoval ji za to i prezident Petr Pavel. „Vláda by měla hledat pomoc u odborníků. Odborníků na komunikaci máme dnes celou řadu a nakonec i politický marketing je jenom marketing. Takže bude-li chtít vláda předestřít veřejnosti nějakou složitou myšlenku, no, tak je to stejné jako snažit se prodat nějaký složitý produkt,“ uvedla česká hlava státu v prosinci pro Seznam Zprávy.

Video  CELÝ ZÁZNAM Fiala pro Blesk: O stávce, daních, nákupu Nutelly v Německu i Schwarzenbergovi  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

XYZ3 ( 17. ledna 2024 20:02 )

Antone

XYZ3 ( 17. ledna 2024 20:02 )

A není to málo Antonie Pavloviči ?

XYZ3 ( 17. ledna 2024 19:13 )

Mr MRD ( 17. ledna 2024 18:30 )

Tak pro redaktorů Aha to určitě bude skvělá řádka do CV, ale Fialovo Vládě tohle mladě, určené především Pirátský voličům, k úspěchu nepomůže.
Dokud se v roli Premiéra neobjeví někdo jiný, tak děvče bude stejně úspěšné jako někdejší novinář a Zemanuv mluvčí.

9876543 ( 17. ledna 2024 17:54 )

Pardon,..přeci dosloužil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa