Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rodina s miminkem vyběhla na ulici a začalo peklo: Zvětšovali sklep a vila šla k zemi!

Autor: Tomáš Koníček - 
22. února 2024
05:00

„Stavět dneska umí každej.“ Pana Lorence, zednického fachmana jako v komedii Na samotě u lesa, aby člověk pohledal. V Kolíně se zřítila štítová zeď opravované vily, jen co z ní stačila utéct čtyřčlenná rodina s miminkem (4 měs.).

Na domě se objevila prasklina a po pár minutách se celá přední část zbortila. Z pokojů se „vysypal“ i nábytek. „Byli jsme přivoláni v 10:15. Spolu s námi vyjeli i hasiči,“ popsala úterní výjezd policistka Michaela Richterová. K sesuvu došlo, sotva krásnou vilku s novou bleděmodrou fasádou odpojili od elektřiny, plynu, telefonních kabelů a obehnali ji páskou. „Zasahovali jsme společně se statikem. Pažení nebylo možné,“ konstatovala mluvčí hasičů Tereza Sýkora Fliegrová.

Výměna za péči

Podle informací Blesku v domě žila uprchlická rodina z Ukrajiny. „Šlo o manžele, kteří mají čtyřměsíční miminko. V domě s nimi byla i maminka pána. Bydleli tam výměnou za to, že se o dům budou starat, což dělali velmi pečlivě,“ řekla Blesku Táňa Nováková, která pracuje v kanceláři s vilkou sousedící. Upřesnila, že její majitelka je dlouhodobě v zahraničí a na starosti ji měl její syn. Právě on uprchlíky ubytoval.

Vyvážel hlínu

Rodina celkovou obnovu dělala svépomocí. A právě vlastními silami se údajně pustila i do rekonstrukce sklepních prostor. „Byly tam snad nízké stropy, tak začali sklepení prohlubovat. Viděla jsem pána, jak z domu vyvážel hlínu,“ líčila Nováková. Syn majitelky přijel podle ní ve chvíli, kdy se stavba bortila. „Snad by byl raději, aby se co nejrychleji zdemolovala celá, aby nenapáchala větší škody. Vedle máme kanceláře, máme do nich zákaz vstupu, protože hrozí, že by se trosky mohly zřítit tam. Je to hrozná tragédie, ale naštěstí se nikomu nic nestalo,“ dodala Nováková.

Otřesy i z výkopu kanalizace?

Kriminalisté zjišťují, jak přesně ke zborcení domu došlo a jestli je na vině konkrétní člověk. Podle několika sousedů se na něm mohlo podepsat i to, že se v ulici opravuje kanalizace. Výkop byl jen pár metrů od domu. „Když to tady dusali, byly to hrozné rány. Třásla se nám okna,“ vzpomínal muž, který bydlí hned naproti. „V kombinaci s rekonstrukcí sklepa a rekonstrukcí kanalizace to nemusel ten dům vydržet,“ spekuloval další soused.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání