Pacientům novou naději na přežití přináší metoda imunoterapie, která využívá vlastní imunitu pacienta k boji proti nádorovým buňkám. I díky moderním lékům tak přežívá stále více pacientů, úmrtnost na nádory krve stagnuje, a u některých diagnóz dokonce klesá!

Léčba vlastní imunitou

U dětí a mladých lidí se stále využívá účinné chemoterapie, ovšem u dospělých se od ní upouští a „hitem“ posledních let je léčba pomocí tzv. CAR-T lymfocytů. „Je to typ imunoterapie, u které lékaři ‚vycvičí‘ vlastní buňky pacienta tak, aby uměly zaútočit na nádor a zničit ho. Tato léčba dosahuje opravdu pozoruhodných výsledků,“ popisuje prof. MUDr. Marek Trněný, přednosta I. interní kliniky – kliniky hematologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

prof. MUDr. Marek Trněný
Autor: Dan Černovský

Čím dál častěji používaným lékem jsou například monoklonální protilátky. „Tyto léky označí nádorovou buňku a imunitní systém ji následně sám zabije. Léky se také mohou navázat na jiné látky, které nádorové buňky zabijí. Výhodou léčby je tak vyšší účinnost a zároveň výrazné snížení nežádoucích účinků,“ popisuje prof. MUDr. Petr Cetkovský, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze.

Nádorová onemocnění krve

Leukémie je zhoubné nádorové onemocnění bílých krvinek. Nádorové buňky v kostní dřeni „utlačují“ krvetvorné buňky, a znesnadňují tak obnovu bílých i červených krvinek a krevních destiček.

Mnohočetný myelom je onemocnění vycházející z buněk nazývaných plazmocyty, které postihují nejčastěji kostní dřeň a dochází k rozpouštění kostí. To bývá provázeno bolestí a lámavostí.

Lymfomy postihují lymfatické uzliny kostní dřeň. Patří k nádorům, které jsou dobře léčitelné a mnohdy i vyléčitelné.

Dělí se dva základní typy: ✔ Hodgkinův lymfom ✔ Non-hodgkinův lymfom

Kdo podlehl hematologickým karcinomům:

✔ Jiří Grossmann (†30) ✔ Miloslav Šimek (†63) ✔ Josef Lux (†43) ✔ Dcera Michala Davida Míša (†9) ✔ Klárka, dcera Venduly a Karla Svobodových (†5) ✔ Karel Gott (†80)

 

Video
Video se připravuje ...

Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba Videohub

Fotogalerie
5 fotografií