Bylo slyšet »křup«!

Jednou v létě šla Darina do lesa na procházku. Natáhla se, aby si utrhla větvičku a křuplo jí v těle. Hlasitě a bolestivě. Po třech dnech už bolestí nemohla spát a vydala se do nemocnice. Rentgen ukázal zlomené žebro. „Navíc moje imunita byla oslabená, jakmile jsem se jen přiblížila k někomu nachlazenému, hned jsem onemocněla,“ líčí své útrapy sympatická tmavovláska.

Okamžitá hospitalizace

Protože se její zdravotní stav nelepšil, absolvovala další vyšetření. Zlomové byly krevní odběry a vše nabralo rychlý spád. „Z nemocnice mi zavolali, že jsem v ohrožení života, musím být okamžitě hospitalizována, a že mi zavolají sanitku. Krve by se ve mně v tu chvíli nedořezal,“ vypráví Darina.

Děsivá diagnóza

Darina byla hospitalizovaná na hematologickém oddělení. „Začalo mi docházet, že mám rakovinu. Diagnóza zněla – mnohočetný myelom, rakovina krve.  Do té doby jsem o tomto onemocnění vůbec neslyšela. Byla jsem v šoku. Netušila jsem, co řeknu rodině,“ svěřuje se rozechvěle žena. 

Podpora nejbližších

S léčbou se začalo okamžitě a paní Darinu, téměř jako každého onkologického pacienta, trápila otázka:  Proč zrovna já? Podstoupila doporučenou úvodní léčbu zakončenou transplantací. „Vydržela jsem vše díky rodině, kamarádům a hlavně dětem. Nikdy také nezapomenu na pomoc mé kamarádky, která za mnou přijela do nemocnice, aby mi ostříhala vlasy, které začaly padat,“ vzpomíná na těžké chvíle.

Recidiva nemoci

Před čtyřmi lety se nemoc vrátila. Darina znovu podstupuje kontrolní odběry krve a léčbu. Je unavená a má i bolesti kloubů a kostí. „Mám křeče v končetinách, ruce mi brní nepřetržitě. Trpím vysokým krevním tlakem. Vím, že už to nikdy nebude jako dřív, ale jsem vděčná za každý nový lék, který se objeví a pomůže mi přežít další období,“ doufá onkologická pacientka.

Mladá a půvabná babička

Před třemi lety se Darina stala ve 44 letech babičkou. „Mám dva vnoučky – Tobiase a Timea. Kvůli své nemoci se jim bohužel nemůžu věnovat tolik, kolik bych si přála. Ale děti byly a jsou neustále mým motorem. Má nemoc je hodně stmelila, naučily se držet ještě víc při sobě. Pomáhají si navzájem.

Můj život se změnil, změnila jsem se také já. Naučila jsem se věnovat sama sobě, odpočívat, a hlavně žít každý den naplno. Raduji se z maličkostí a uvědomila jsem si, že není v životě nic důležitějšího než zdraví. Děkuji za každé nové ráno, které přijde,“ uzavírá svůj příběh paní Darina.

Co je mnohočetný myelom?

Odpovídá přední český hematoonkolog, prof. MUDr. Roman Hájek, CSc., přednosta Kliniky hematoonkologie FN Ostrava: „Jde o vzácné onkologické onemocnění – tvoří asi 2 % ze všech druhů rakovin. Jen v roce 2023 bylo diagnostikováno 36 000 pacientů v USA a 42 000 v Evropě.

U tohoto onemocnění je typické, že se objevuje až v pozdějším věku – průměrně v 69 letech.  Více než 60 % pacientů žije po určení diagnózy déle než 5 let.  V České republice je 3300 pacientů s mnohočetným myelomem. Dobrá zpráva je, že máme účinnou léčbu a díky tomu se zvyšují šance na přežití i na úplné vyléčení nemoci.“

 

Video
Video se připravuje ...

Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba Videohub

Fotogalerie
10 fotografií