Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Drželi ji v hrozných podmínkách.“ Důchodkyně Elma (84) bojuje o život po propuštění Hamásem

Autor: ČTK, lig - 
27. listopadu 2023
22:14

Když byla 84letá Elma Avrahamová 7. října unesena ze svého domu v izraelském kibucu Nahal Oz, byla podle svých příbuzných nezávislou členkou komunity. Od té doby, co ji radikální palestinské hnutí Hamás v neděli propustilo ze zajetí, podle nemocničního personálu "bojuje o život", napsala dnes agentura Reuters. Prababička byla osvobozena spolu s dalšími 16 rukojmími, včetně čtyřleté americké holčičky, během třetího dne příměří mezi Izraelem a Hamásem, které začalo platit v pátek.

Zatímco ostatní rukojmí se údajně vrátili v dobrém zdravotním stavu, dcera Avrahamové novinářům řekla, že její matka přijela s pulsem 40 úderů za minutu a tělesnou teplotou 28 stupňů. Zástupce správce nemocnice Soroka ve městě Beer Ševa uvedl, že její stav zůstává kritický a je na jednotce intenzivní péče ventilována a pod sedativy.

„Drželi ji v hrozných podmínkách,“ řekla novinářům dcera Tali Amanová. „Moje matka přijela jen několik hodin předtím, než bychom o ni navždy přišli,“ dodala. Amanová popsala svou matku jako „šťastnou a oblíbenou u celé komunity“, než ji unesli. Dodala, že její matka sice měla chronické zdravotní potíže, ale ty měla zcela pod kontrolou.

„Byly jí odepřeny životně důležité léky. Červený kříž ji nenavštívil,“ prohlásil mluvčí izraelské nemocnice Daniel Hagari.

„Dvaapadesát dní ji drželi v podmínkách, v jakých by neměla být držena žádná lidská bytost, prostě bez lidské důstojnosti, (je to) bezdůvodné týrání,“ řekl vedoucí lékařského týmu Fóra rodin rukojmích a pohřešovaných osob Hagaj Levine.

Amanová uvedla, že se setkala s Mezinárodním výborem Červeného kříže (MVČK) a prosila ho, aby její matce předal léky, ale bylo jí řečeno, že to nemohou udělat.

„Setkávali jsme se přímo s rodinami; naléhali na nás, abychom převzali osobní léky, ale nejsme schopni je převzít,“ řekl agentuře Reuters mluvčí MVČK. „Nadále vyzýváme (Hamás) k přístupu k rukojmím, jak jsme činili od prvního dne, a jsme připraveni tyto návštěvy uskutečnit,“ dodal mluvčí.

„Pokud jde o zmíněný konkrétní případ, paní Elmu Avrahamovou doprovázel a podporoval lékař, když jsme ji a ostatní rukojmí převáželi z Gazy,“ řekl.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi