Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izrael zahájil invazi do Gazy! Šéf armády potvrdil start pozemní operace

Aktualizováno -
28. října 2023
18:15
Autor: ČTK, Mii - 
28. října 2023
13:52

V Pásmu Gazy po nočním izraelském bombardování, které bylo podle řady zdrojů nejsilnější od 7. října, a po nové izraelské pozemní operaci, která je rovněž nejrozsáhlejší od útoku palestinského Hamásu na Izrael, panuje podle reportéra BBC „panika, strach a chaos“. Po přerušení internetu a mobilního spojení, které trvá ve většině oblasti od pátečního večera, lidé nemají zprávy o svých blízkých a řidiči sanitek jezdí pro raněné jen podle toho, kde slyší exploze. Náčelník izraelské armády Herci Halevi později potvrdil, že Izrael zahájil pozemní operaci.

„Stovky budov a domů byly zcela zničeny a tisíce dalších domů byly poškozeny,“ řekl agentuře AFP Mahmúd Bassal z civilní obrany v Gaze, kterou ovládá radikální hnutí Hamás. Intenzivní noční bombardování podle něj „zcela změnilo krajinu Gazy a severních oblastí pásma“.

Podle několika svědectví, na něž se odvolává AFP, se nejsilnější izraelské bombové útoky soustředily na okolí nemocnice Šífa v Gaze a takzvané indonéské nemocnice v Bajt Lahíja na severu Pásma Gazy, která byla postavena díky darům z Indonésie. Nálety také zanechaly obrovské krátery v úplně rozbitých ulicích, uvedla AFP.

Několik hodin před zahájením masivního ostřelování Pásma Gazy obvinila v pátek večer izraelská armáda Hamás, že „vede válku z nemocnic“, což Hamás popřel. Armádní mluvčí konkrétně zmínil právě nemocnici Šífa v Gaze a řekl, že Hamás v ní má „velitelská střediska a úkryty“.

Reportér BBC, který je ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy, řekl, že v oblasti panuje „panika, strach a chaos“. Po přerušení komunikačních spojení lidé nevědí, co bude dál, zda se pozemní akce izraelské armády nerozšíří i na jih. Izraelská vláda v předchozích dnech vyzvala obyvatele Pásma Gazy, aby se ze severu přesunuli na jih, ovšem i na jižní oblast někdy míří izraelské ostřelování.

Mnozí Palestinci se podle reportéra BBC marně snaží spojit se svými blízkými. Telekomunikační spojení ale chybí i záchranářům. Řidiči sanitek vyjíždějí jen podle toho, kde slyší exploze. A v oblasti panuje „totální chaos“, popsal reportér BBC.

Jednotky pokračují v bojích

„Přešli jsme do nové fáze války. Dnes v noci se země v Gaze otřásla. Útočili jsme nad zemí i pod zemí, útočili jsme na teroristy na všech úrovních a všude,“ řekl dnes ministr obrany Joav Galant. Už před ním mluvčí armády Daniel Hagari řekl, že armáda v noci zneškodnila další dva velitele Hamásu, jeden velel vzdušným jednotkám a druhý námořním. Armáda podle něj v noci zasáhla na 150 podzemních cílů Hamásu.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

„Pěchota, obrněné, ženijní a dělostřelecké síly se účastní operace, doprovázené silnou (vzdušnou) palbou,“ řekl Hagari podle ToI. Dodal, že izraelské pozemní síly jsou stále v Pásmu Gazy a pokračují v bojích. Podle něj dosud při této rozšířené pozemní akci nebyl zraněn žádný izraelský voják. Od 7. října ale podle něj zemřelo v bojích 311 izraelských vojáků, někteří i při pozemních vpádech do Pásma Gazy.

Hagari také uvedl, že armáda v noci zneškodnila další dva velitele Hamásu, jeden velel vzdušným jednotkám a druhý námořním. Podle Hagariho díky tomu nyní Izraelci „bojují se slabším nepřítelem“.

Rozšíření vojenských operací v Pásmu Gazy, k němuž Izrael přistoupil v pátek večer, je zřejmě postupným začátkem rozsáhlé pozemní invaze, sdělili televizi CBS News dva američtí činitelé.

Video  Předzvěst pozemní operace? Izrael poslal do Pásma Gazy tanky.  - IDF
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 29. října 2023 18:27 )

v Bohnicích vás pustili k PC?? Máte "řeporyjský" repertoár...všechny pověsím, zastřelím, zabiju...dupy, dupy, dup...absťák???

Lomikel ( 29. října 2023 08:55 )

nevadí, naopak, jsou vítáni.
Novinářští pisálkové mají o čem psát, anální lytici co analyzovat, propagandisté lhát,
a politici se mají nad čím rozčilovat a co odsuzovat, nebo chválit.
A naše Myrka může být nepřetržitě zděšená...

Lomikel ( 28. října 2023 21:47 )

v tomhle regionu se perou nepřetržitě od třicátých let minulého století.
Původně tam byli ještě exponovaní Britové, ale ti z toho chytře a zavčas utekli.
Takže se tam kočkujou už nějakých devadesát let.
Tak koho má ta taškařice ještě pořád bavit?...

Jirik-ta ( 28. října 2023 20:45 )

Jirik-ta ( 28. října 2023 20:44 )

Tady knižní novinky
My jsme ti dobří - Názory toho, kdo se snaží chápat Putina aneb jak námi média manipulují

Ganser Daniele - Nezákonné války-Jak země NATO sabotují OSN.
Tuto knihu věnuji mé matce Jeannette a mému otci Gottfriedovi jakož i všem lidem, kteří se
odvážně, pozorně a nenásilně angažují v boji za mír.
„Všichni členové se ve svých mezinárodních vztazích vystříhají jakékoli hrozby silou nebo použití síly jako prostředků, namířených proti územní nedotknutelnosti či politické nezávislosti
některého státu nebo jinak neslučitelných s cíli Spojených národů.“
Zákaz použití síly, Charta OSN z roku 1945
(kapitola 1, článek 2, odstavec 4)

Dobytí Evropy Amerikou Wolfgang Bittner

Zobrazit celou diskusi