Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Masivní ostřelování Gazy! Izrael podnikl zatím největší úder, v oblasti nefunguje internet

Aktualizováno -
27. října 2023
22:28
Autor: ČTK - 
27. října 2023
19:22

Palestinské Pásmo Gazy čelí největšímu izraelskému ostřelování od 7. října, informovala dnes večer agentura AFP. V Pásmu Gazy bylo zároveň přerušeno internetové i telefonické spojení. Silné ostřelování směřuje i z Pásma Gazy na Izrael, kde zní v mnoha místech sirény, napsal server The Times of Israel. 

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari dnes večer řekl, že armáda v noci rozšíří své pozemní akce v Pásmu Gazy. Znovu vyzval obyvatele města Gaza, které leží na severu, aby se přemístili na jih oblasti. Tam už se předchozích dnech přesunuly statisíce Palestinců, i jih pásma ale izraelská armáda ostřeluje. Izrael zahájil bombardování Pásma Gazy 7. října po brutálním a rozsáhlém útoku hnutí Hamás na Izrael, které v pásmu vládne.

Hamás podle AFP uvedl, že vypálil na Izrael „salvu raket“ v reakci na intenzivní izraelské bombardování na severu Pásma Gazy. Toto ostřelování Hamás označil za „bezprecedentní“ od začátku války. Armádní mluvčí Hagari následně potvrdil, že izraelské síly „významným způsobem“ zesílily ostřelování města Gazy a jeho okolí, uvedla AFP.

Palestinská telekomunikační společnost podle agentury Reuters a AP uvedla, že v Pásmu Gazy je přerušen internet i mobilní telefonické spojení kvůli těžkému ostřelování.

„Jsme zcela odstřiženi od spojení... mezi oblastmi v Pásmu Gazy i se světem. Spojení nefunguje v téměř celém Pásmu Gazy,“ uvedla reportérka televize Al-Džazíra. „I místní rozhlas je přerušován izraelskou armádou... která místním lidem stále posílá varování,“ dodala reportérka, která je v centrální části Pásma Gazy.

Člen vedení Hamásu Izzat Rišk dnes na telegramu podle AFP uvedl, že hnutí je připraveno případné pozemní izraelské ofenzivě čelit. „Pokud se Netanjahu rozhodne dnes večer vstoupit do Gazy, odpor je připraven,“ uvedl Rišk a dodal, že „gazánská země pohltí zbytky“ izraelských vojáků.

Hamás dnes podle AFP rovněž v prohlášení vyzval svět, aby se okamžitě zasadil o ukončení izraelského bombardování. „Žádáme arabské a muslimské země a mezinárodní společenství, aby převzaly odpovědnost a okamžitě se zasadily o ukončení zločinů a masakrování našeho lidu,“ cituje z komuniké AFP.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí dnes na sociální síti X dokonce bez dalších podrobností či důkazů uvedl, že očekávaná pozemní ofenziva už začala. „Izrael právě zahájil pozemní ofenzivu proti Gaze,“ napsal. „Výsledkem bude humanitární katastrofa epických rozměrů trvající roky,“ dodal šéf jordánské diplomacie.

Z Pásma Gazy byly podle izraelských médií rakety odpáleny směrem na Tel Aviv, střední Izrael a sever okupovaného Západního břehu Jordánu. Reportér agentury AFP slyšel hlasité exploze v oblasti Ramalláhu.

Video  Předzvěst pozemní operace? Izrael poslal do Pásma Gazy tanky.  - IDF
Video se připravuje ...

Athina ( 29. října 2023 09:23 )

S Vašim názorem se neztotožňuji. Za mě nejlepsi přátele a obchodníci. Bohužel je to o lidech, stejne tak můžete narazit na Čecha, který je pěkný šme…jd.

Athina ( 29. října 2023 09:09 )

Nerikate pravdu. Po Jom kapur jim byla nabídnuta možnost mít samostatný stát ale oni nechtěli.

MarekBadatel ( 29. října 2023 00:17 )

A muslimové se zase chovají navenek slušně a zdvořile a pak vytáhnou zbraň. To je druhý extrém.

MarekBadatel ( 29. října 2023 00:16 )

Nemuselo se to stát. Šlo tomu zabránit . Ale Židé NECHTĚLI ani normálně komunikovat. Chtěli se jen chovat arogantně a povýšeně. Oni si opravdu myslí že jsou něco víc. A když se ukáže že nejsou tak jsou v čudu. No a když jim to nevyjde tak brečí a dělají ze sebe chudáky kterým je ubližováno.

MarekBadatel ( 29. října 2023 00:14 )

Tohle se dá pochopit jen když máte vlastní zkušenost se Židy. Může nastat situace kdy se s Vámi pokoušejí jednat "jako s kusem hadru" i když k tomu není žádný důvod než ten že si to sami tak vymysleli "že jsou něco víc" i když k ničemu takovému není reálný základ a pokoušejí se podle toho jednat. A když se nenecháte a nepřistoupíte na to tak je oheň na střeše. Oni umí být bezdůvodně hnusní i když jim nabízíte pomocnou ruku a dobrou vůli. To jim vadí nejvíc a tohle nejvíce trestají. Takže se chovají v situacích kdy to člověk nečeká bezdůvodně hnusně neřeknou Vám proč a na dobrotu reagují hnusem a útokem. I takoví umí být Izraelci. A když se nepodřídíte a dojde ke střetu, tak prostě neustoupí. Oni sami Izraelci nutí člověka aby s nimi jednat tvrdě i když sám ani nic takového neměl v plánu. Takový je ten jejich Izraelský apartheid. takže nezbývá než je sundat a srazit jim jejich Izraelský hřebínek. Proto celý svět dál podporuje Gazu.

Zobrazit celou diskusi