Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izrael odhalil tvář tajemného mluvčího Hamásu. Ubeida chtěl vysílat popravy rukojmích

Autor: ver - 
28. října 2023
05:00

Izrael odhalil identitu Abu Ubeidy, mluvčího vojenského křídla Hamásu, který měl svou tvář skrývat po dobu dvaceti let. Podle Izraelských obranných sil (IDF) jde o Hudhaifaha Kahlouta. Spolu s oznámením izraelská armáda na internetu zveřejnila video, které odhaluje bojovníkovu tvář. IDF po Ubeidovi pátrá od doby, co 9. října oznámil úmysl natáčet a vysílat popravy rukojmích zajatých při útoku Hamásu na Izrael. 

Izraelská armáda zveřejnila na internetu klip, o kterém tvrdí, že odhaluje teroristovu skutečnou tvář. Tu od roku 2006 zakrýval při každém veřejném vystoupení.

„Toto je takzvaný Hudhayfah Kahlout, který se skrývá za přezdívkou Abu Ubaida. On a další vůdci Hamásu se rádi schovávají v tunelech za ženami a dětmi, stejně jako za maskami a stíny,“ napsal vyšší izraelský důstojník Avijaa Adraei. „Je čas přestat se skrývat. Maska a keffiyeh vám nepomohou zakrýt ztráty, které vám způsobujeme, ani osudy těch, kteří zbydou,“ dodal. 

Video zveřejněné IDF zobrazuje muže, který na sobě má keffiyeh - tradiční pokrývku hlavy, která zakrývá obličej. Ta je poté odstraněna a záběry odhalují bojovníkovu tvář. Izraelské ozbrojenné síly odhalily tvář Abu Ubeida již v roce 2014. Takže rozhodnutí učinit tak znovu by mohlo být přímou hrozbou mluvčímu. 

Mluvčí teroristické skupiny se na veřejnosti poprvé objevil před téměř 20 lety, když oznamoval zajmutí izraelského vojáka.

Ve zvukové nahrávce vydané po brutálních útocích Hamásu na Izrael 9. října vydal Kahlout děsivou výzvu, aby Hamás vysílal zabíjení rukojmích včetně obrazového a zvukového záznamu. „Při každém zacílení na naše lidi bez předchozího varování bude následovat poprava civilních rukojmích našeho nepřítele,“ řekl. 

Bojovníci Hamásu zaútočili na izraelské hranice 7. října a zavraždili a unesli stovky mužů, žen i dětí. Izraelská armáda tvrdí, že v Gaze je v současné době drženo v zajetí nejméně 200 rukojmích.

Existuje obava, že mnoho z nich je drženo v 500 kilometrů dlouhém bludišti podzemních tunelů Hamásu, které propuštěná izraelská rukojmí popsala jako „pavoučí síť“.

Izraelské obranné síly tvrdí, že zabily několik nejvyšších velitelů extremistické skupiny. V současné době aktivně pátrají po Kahloutovi. S obnovenou intenzitou útočí také na pásmo Gazy a připravují se na dlouho očekávanou pozemní invazi. Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvádí, že od doby, kdy Izrael zahájil bombardování hustě osídlené enklávy, bylo zabito více než 5000 lidí. 

Video  Předzvěst pozemní operace? Izrael poslal do Pásma Gazy tanky.  - IDF
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 28. října 2023 15:38 )

Odporný antisemito.PřihlAS SE DO hAMÁSU,RÁDI TĚ VEZMOU.

Zobrazit celou diskusi