Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové zatkli přes 400 lidí. Na památku Navalného poklekla u kamene v Moskvě i velvyslankyně USA

Aktualizováno -
18. února 2024
17:09
Autor: ČTK, simao - 
18. února 2024
16:26

Velvyslankyně USA v Moskvě Lynne Traceyová uctila památku ruského opozičního předáka Alexaje Navalného, jehož smrt v pátek oznámily ruské úřady. Učinila tak před památníkem obětem politických represí, kam lidé po oznámení Navalného smrti chodí klást květiny. V Rusku již zatkli během pietních akcí přes 400 lidí.

Navzdory tvrdým zákrokům policie a varování úřadů se piety za Navalného v řadě ruských měst zúčastnily stovky Rusů.

Podle specializovaného serveru OVD-Info, který monitoruje aktivity ruských bezpečnostních složek a problematiku lidských práv, bylo v sobotu zatčeno v celkem 36 ruských městech přes 400 osob, nejvíce v Moskvě a Petrohradu.

Velvyslankyně USA na pietě v Moskvě

Po smrti Navalného se právě Solovecký kámen v Moskvě stal jedním z pietních míst, kam lidé chodí klást květiny. „Dnes u Soloveckého kamene truchlíme nad smrtí Alexeje Navalného a dalších obětí politických represí v Rusku,“ uvedla ambasáda Spojených států na komunikační platformě Telegram.

„Jeho síla je inspirujícím příkladem. Čest jeho památce,“ uvádí se dále v příspěvku, k němuž je připojena fotografie velvyslankyně Lynne Traceyové stojící před několika kyticemi položenými na památníku.

Kámen z gulagu

Solovecký kámen je památník obětem politických represí na náměstí Lubjanka, kde sídlily i sovětská tajná služba NKVD, její nástupkyně KGB i současná pokračovatelka FSB.

Žulový balvan pochází symbolicky ze Soloveckých ostrovů, kde byl v dobách Sovětského svazu založen první z nechvalně známých vězeňských táborů, gulagů.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení. V pátek vězeňská služba uvedla, že 47letému muži se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit. Ruská opozice i řada západních představitelů přičítá vinu za Navalného úmrtí Putinovi.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Milly Melon ( 1. března 2024 23:51 )

Tvl to je zase ántré o 12 lidech a bunch of komparzistů....😆😆😂😂

Uživatel_5650027 ( 19. února 2024 02:43 )

HOVÁDKO JE BOŽÍ TVOR!😇😇😇

Uživatel_5639498 ( 19. února 2024 00:12 )

Vy jste ale boží HOVÁDKO

e.lesanova ( 18. února 2024 20:09 )

No, stačilo se podívat na "davy" před ruskou ambasádou...deset fotografů a jeden mlaďoch, který zjevně velmi Navalného "nepos­trádal­"...ně­jak se to tvůrcům správného dramatu vymklo 👎

Uživatel_5650027 ( 18. února 2024 17:56 )

Níže zmínění pokleknout zítra vždyť je víkend!😂 Obávám se tomuto představení " Bolšovo těátra" neunikneme! 😁 Kdo bude plakat? Černochová 😥?No, to bude divadlo! Největší Hujerové hledají ulici, nejlépe náměstí, které po panu N. POJMENUJÍ! Nejlépe v Praze, Strossmayerovo?😁😂 Doufám, že se přidají i mimopražští!👏
Když ESTRÁDA, tak s plnou parádou!🥳 Nechají zahrát "Pochod padlých bojovníků"???

Zobrazit celou diskusi