„Smrt Alexeje Navalného představuje ztrátu nejen pro ruskou společnost, ale i pro celosvětovou obhajobu demokracie a lidských práv. Cedule s jeho jménem se u Místodržitelského letohrádku objevila již v roce 2021, tehdy však nebylo možné vyhlídku po panu Navalném pojmenovat oficiálně, jelikož veřejná prostranství v Praze nesou jména pouze po lidech, kteří již nežijí,“ uvedl starosta Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

V okolí ruského velvyslanectví v Praze je pojmenováno po ruských opozičních činitelích několik míst. Náměstí před ambasádou nese od roku 2020 jméno zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova. Ve stejném roce byla promenáda ve Stromovce pojmenována po zavražděné novinářce Anně Politkovské. V roce 2022 město část Korunovační ulice u velvyslanectví přejmenovalo na ulici Ukrajinských hrdinů. Přilehlý most nad dráhou nese jméno ukrajinského válečného hrdiny Vitalije Skakuna.

Navalnyj patřil mezi nejostřejší kritiky prezidenta Putina. Smrt sedmačtyřicetiletého opozičního předáka v trestanecké kolonii za polárním kruhem oznámily ruské úřady 16. února. Na páteční pohřeb minulý týden v moskevské čtvrti Marjino přišly tisíce Navalného přívrženců, aby mu vzdaly poslední poctu. Julija Navalná obvinila Putina, že nechal jejího muže zavraždit. Kreml to popírá a k pohřbu Putinova oponenta se odmítl vyjádřit.

Fotogalerie
6 fotografií