Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vazba a povolávák za květiny pro Navalného: Ruské úřady zastrašují truchlící občany vojnou

Autor: mav, swp - 
6. března 2024
05:00

Po smrti Alexeje Navalného (†47) vyšli lidé v mnoha ruských městech do ulic s květinami, aby uctili památku politického vězně. V Petrohradě byly při těchto spontánních akcích zadrženy téměř dvě stovky lidí; někteří z nich dostali několikadenní vazbu, někteří i povolávák.

Jegor se účastní protestů od roku 2020. Nepočítá se mezi Navalného příznivce, i když s ním víceméně souhlasí. „Do pi*i, to je zlý sen,“ pomyslel si, jakmile se dozvěděl o disidentově smrti. Den po ní, 17. února, se se svou přítelkyní Julijí vydali k památníku obětem politických represí naproti věznici Kresty u Petrohradu, popsal serveru Sever.realii z rodiny Rádia Svobodná Evropa.

Viděli tam dalších asi 40 lidí; jeden po druhém přicházeli položit květiny k sochám sfing. Poblíž stáli policisté a těžkooděnci speciálních jednotek OMON, kteří do megafonu křičeli, že přítomní porušují zákon o nepovoleném shromažďování, ačkoli všichni byli od sebe v patřičné vzdálenosti.

„Pak začali lidi náhodně zadržovat. Kritéria byla nejasná, až na jednu věc: Ti, kteří nepřinesli květiny, ale cedule s nápisy, byli okamžitě zadrženi a cedule byly rozbity a zahozeny,“ vzpomíná Jegor. „Mě položili obličejem na zem, dali mi ruce za záda a táhli mě po chodníku. To vše má přítelkyně natáčela.“

Několik hodin před vypršením trestu vyvedli Jegora a několik dalších zadržených z cel a odvedli je do kanceláře, kde seděl muž v civilu. Usmíval se a posměšně rozdával předvolání: „Budete za nás bojovat? Jste tak báječní,“ poškleboval se podle Jegora. Poté vytáhl kladivo, že pokud si předvolání nevezmou, zlomí jim prsty.

„Případů, kdy byla předvolání předána buď v den propuštění, nebo den předtím, jsou desítky. A to nejen v Petrohradě, ale i v okolních zařízeních Leningradské oblasti, protože právě tam byli většinou posíláni zadržení na mítincích na památku Alexeje Navalného,“ říká pro Sever.realii známý petrohradský ochránce lidských práv – jeho jméno redakce nezveřejnila kvůli hrozbě postihů.

„Bylo to skutečné předvolání s pravým podpisem a razítkem vojenského odvodního úřadu. Kontaktovali jsme ochránce lidských práv a ten nám řekl, že bychom se teď měli odvolat a ohlásit výprask, abychom mohli podat stížnost,“ vzpomíná Jegor. To udělal – a hned si také koupil letenku. Podle lidskoprávních aktivistů mu taková zkušenost a dokumentace mají stačit k požádání o politický azyl někde na Západě.

„Mám velmi rád svou zemi a své rodiče, kteří zůstali v Rusku, takže zatím chci jen přečkat a pak se vrátit domů,“ říká ovšem Jegor.

Tato předvolání jsou spíše strašákem a neexistují žádné případy, které by dokazovaly opak, říká ochránce lidských práv. Jejich účelem je „dodatečný trest“ a „psychologický nátlak“. Jeden student popsal případ, kdy takový výhrůžný povolávák obdržel; měl ovšem už oficiálně odvod odložený kvůli studiu. A totéž mu potvrdili, když se k odvodovému komisariátu dostavil – nechápali, co jim to teď ukazuje za dokument.

Podle OVD-Info bylo na shromážděních na památku Alexeje Navalného během čtyř dnů zadrženo asi 400 lidí ve 39 městech – nejvíc, asi polovina z nich, v Petrohradě, následují Moskva a Nižnij Novgorod. V den pohřbu to bylo po celé zemi přinejmenším 106 zadržených, uvádí OVD-Info s tím, že zveřejněné seznamy ještě nemusejí být kompletní.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa