Navalnyj, který odhaloval korupci na vrcholu ruského režimu, byl roky hlavní tváří ruské opozice. Podle ruských úřadů náhle zemřel v polovině února v trestanecké kolonii za polárním kruhem, kde si odpykával mnohaletý trest. Na jeho úmrtním listu stojí, že zemřel z přirozených příčin. Ruská opozice i řada západních představitelů klade vinu za Navalného úmrtí Putinovi. Kreml popřel, že se na smrti opozičního předáka podílel stát.

Před okny ruské ambasády

Akci zorganizoval spolek Kulturus, který v Praze pořádá stejnojmenný festival ruské kultury. Akce začala v 17:00, již předtím na prostranství u ruské ambasády vznikla dvě pietní místa s množstvím svíček, květin a fotografiemi dnes pohřbeného protikremelského politika, který zemřel v polovině února v trestanecké kolonii za polárním kruhem. 

Organizátor Anton Litvin shromážděným lidem přečetl čtvrteční rezoluci Evropského parlamentu, podle které byla smrt Navalného vraždou, za kterou nese přímou odpovědnost ruský prezident Putin a její strůjci by měli nést následky. Následovala pravoslavná modlitba a několik písní s doprovodem kytary.

Pohřeb v Moskvě

Pohřeb Navalného se konal v pátek na Borisovském hřbitově na jihovýchodním okraji Moskvy. Předcházela mu krátká pieta v nedalekém chrámu Ikony Matky Boží, které se účastnilo několik stovek lidí, další tisíce se shromáždily před kostelem. Průběh byl do pozdního odpoledne poklidný, uvedli Navalného spolupracovníci, kteří celou událost živě komentovali na internetu.

Web projektu OVD-Info, který monitoruje aktivity ruských bezpečnostních sil a problematiku lidských práv, následně uvedl, že ruské bezpečnostní složky v různých ruských městech na akcích uctívajících památku zesnulého opozičního předáka zadržely nejméně 57 lidí.

Video
Video se připravuje ...

Alexej Navalnyj den před smrtí Profimedia

Fotogalerie
37 fotografií