Poté co zazněly výpovědi obou stran soudního sporu, přistoupil soud k výslechu svědků. Mezi nimi jsou blízcí poškozené dívky, ale také blízcí obžalovaného Ladislava. Ani výpovědi svědků však do případu mnoho nových poznatků nepřinesly. Velmi blízká kamarádka poškozené dívky u soudu například mluvila o tom, že se u obžalovaného Ladislava střídaly dvě nálady. „On měl takové lepší a horší období. Někdy chtěl vyvážit všechno to špatné a kupoval jí drahé dárky atd. A pak to zase přešlo do toho zlého období,“ řekla soudu.

Svědkyně: Někdy to asi bolelo

Poškozená dívka jí prý dala nahlédnout do jejich konverzací po telefonu: „Ukázala mi, co jí psal v smskách a byly to brutální zprávy. Při tom druhém těhotenství jí třeba psal, ať si to dítě vyndá vidličkou,“ popsala svědkyně. Už dříve se jí také poškozená měla svěřit s tím, že po ní Ladislav vyžaduje tvrdší sexuální praktiky. „Vyžadoval drsnější sex, než ona do té doby zažila. Nebyl to její šálek čaje, ale do nějaké míry to akceptovala, jen to někdy překročilo tu hranici. Někdy už jí to asi bolelo,“ vysvětlila svědkyně.

Soud ale vyslechl také bývalou ženu Ladislava B., se kterou střídavě pečují o společného syna. Přesto, že jejich vztah už před několika lety skončil, shodují se bývalí partneři na tom, že spolu stále velmi dobře vycházejí. Když u soudu mluvila o jejich společném soužití, vypadalo to, jako by mluvila o úplně jiném Ladislavovi, než poškozená dívka nebo její kamarádka.

Násilník, nebo spravedlivý člověk?

„Řekla bych, že je to spravedlivý člověk se smyslem pro humor, rozhodně bych neřekla, že je agresivní,“ charakterizovala svědkyně Ladislava B. Naopak poškozená dívka podle ní měla tendenci „řídit všechno a všechny“. Mluvila například o tom, že byla svědkem jejich hovoru po telefonu: „Jednou jsem slyšela, jak spolu telefonují a dost na něj křičela. Nikdy jsem ho neviděla tak nešťastného, přišel mi ztrápený z jejího direktivního přístupu, protože neoceňovala jeho snahu,“ sdělila soudu. V rámci těhotenství podle ní poškozená s Ladislavem B. různě manipulovala.

Soud také zajímalo, co podle jejích informací v osudný večer proběhlo. „Prý ho nějak lákala, měla mu posílat smsku s nějakou výzvou k sexu, což, jak jsem pochopila, byl jejich vztahu běžný způsob řešení neshod. Prý došlo k nějakému velmi krátkému sexu, kdy začala velmi křičet, on se jí zeptal, jestli má pokračovat a ona řekla, že ne. Následně za ním prý přišla a začala jej obviňovat ze znásilnění,“ popsala bývalá přítelkyně Ladislava B.

Video
Video se připravuje ...

Janu v dětství zneužil cizí muž: "Obviňovala jsem se, ale byl to nesmysl." Redakce Blesk

Psychické následky

Soud vyslechl také matku poškozené dívky. Z její výpovědi vyplynulo, že se o všem dozvěděla až posléze. Dcera jí prý několik dnů neodepisovala, pak pouze ve zprávě naznačila, že se stalo něco hrozného.

„Když jsme jí volali, bylo to hrozné, vůbec nemohla mluvit. Ptala jsem se, jestli jí zbil nebo co se stalo, a ona řekla, že udělal to nejhorší, co mohl. Neřekla ale žádné detaily,“ vyprávěla matka poškozené. Ve velmi špatném stavu podle jejích slov byla celý následující měsíc, který u rodičů pobývala: „Byla v hrozném stavu, brala antidepresiva, pořád brečela, měla noční můry, nebyla schopná nic dělat,“ líčila soudu.

Podle kvalifikace činu, který uvádí obžaloba, tedy znásilnění s trvalými následky, hrozí obžalovanému Ladislavu B. 5-12 let za mřížemi. Jaký trest bude státní zástupkyně Radka Miclíková v závěrečné řeči navrhovat, zatím neuvedla. Soud bude v březnu pokračovat výslechem soudních znalců z oblasti kybernetiky. Ti se zabývají vzájemnou textovou komunikací mezi poškozenou a obžalovaným, která by měla leccos odhalit.

Fotogalerie
4 fotografie