Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

ONLINE: „Ukradený“ protest zemědělců a rozhádaná demonstrace. Stovky traktorů se vrátily domů

Aktualizováno -
19. února 2024
17:43
Autor: ČTK, Alena Hechtová, trm - 
19. února 2024
05:00

Do Prahy v pondělí přijelo asi 500 traktorů a další techniky, nespokojení zemědělci předali ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) dopis se svými požadavky. Část farmářů ukončila protest ještě před plánovanou demonstrací na Malostranském náměstí a vydala se domů. Čeští zemědělci nejsou jednotní – část se jich vydala protestovat proti vládě, se kterou ztratila trpělivost, další část věří, že se s vládou dohodne a chystá na 22. února symbolický protest v regionech a na hranicích. Na Malostranském náměstí došlo i ke konfliktu, při kterém zasahovala policie. Premiér Petr Fiala (ODS) napsal, že akci pořádají lidé, kteří se netají podporou Kremlu. Dění v metropoli sledujeme online.

  • V Česku v pondělí začaly protestní akce zemědělců, které ale mají odlišné pořadatele. V pondělí přijeli farmáři do Prahy a technikou blokovali část magistrály. Kolaps dopravy nezpůsobili.
  • V pondělí odpoledne na protest traktorů navázala demonstrace na Malostranském náměstí. Část farmářů však již odjela mimo Prahu, protestovali ti, kterým došla trpělivost s vládou Petra Fialy (ODS).
  • Koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý v České televizi hovořil o „ukradeném protestu“. Části zemědělců se podle něj nelíbí provolávání protivládních hesel, chtěli poklidný protest.
  • Velké oborové organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se do pondělní akce nezapojily, plánují na čtvrtek 22. února v regionech a na hranicích vlastní symbolický protest proti politice EU.
  • Dnešní protesty zemědělců v Praze nemají mnoho společného s bojem za podmínky zemědělců, uvedl Fiala. Akci pořádají lidé, kteří se netají podporou Kremlu, vzkázal premiér na sociální síti X. 
  • Policisté zadrželi muže, který podle nich o víkendu na sociální síti vyhrožoval, že se přidá k dnešnímu protestu zemědělců v Praze a se samopalem půjde na Úřad vlády. Při domovní prohlídce u něj našli nelegálně držený samopal se zásobníky s ostrým střelivem. Zadržený je podezřelý z několika trestných činů a hrozí mu až 10 let vězení.

Anketa

Podporujete pondělní protestní akci zemědělců?

Ano
Ne

Protest zemědělců v Praze
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
22:04
19. 2. 2024

Vážení čtenáři, tímto naše online zpravodajství z protestu zemědělců končí. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký večer. 

20:48
19. 2. 2024
!

„Bavíme se o tom, že bychom mohli řešit zdanění dotací, které upřímně řečeno máme jenom my a Slovensko,“ uvedl na ČT24 ministr zemědělství Marek Výborný. To by podle něj mělo pozitivní dopad i na zemědělský sektor. Otázka je, zda by se to týkalo všech dotací, nebo těch, které jsou prací navíc. 

20:33
19. 2. 2024

„Místo toho, aby vláda řešila problémy protestujících zemědělců, tak je označila za ruské troly. Za co označí ty, kteří budou proti ní protestovat ve čtvrtek, ještě nevíme. Jedno je ale jisté - vládní nálepkování reálné problémy farmářů nevyřeší. Proto defializace,“ napsal na X Karel Havlíček (ANO). 

20:33
19. 2. 2024
!

Ministr zemědělství Marek Výborný na ČT24 uvedl, že ho mrzí vyznění dnešního protestu. Týden prý slyšel o tom, jak se bude protestovat do čtvrtka a Malostranské náměstí bude plné traktorů, nakonec ale nepřijel ani jeden. „Tam se odehrávaly věci, které podle mě jsou fakticky odsouzeníhodné i podle těch hesel a skandování, které tam zaznělo,“ sdělil. 

„Jestli něco pozitivního dnešní den přinesl, tak to pro mě byla i ta zpětná vazba od farmářů zemědělců, kteří ráno přijeli, a tam skutečně byli mnozí tací, se kterými jsem celé to dopoledne vedl dialog před ministerstvem zemědělství a hovořil o těch problémech, které skutečně reálné jsou," sdělil. Mnozí pak ale podle něj na protest zase odjeli. Velebu, Jandejska a Dufka označil za škůdce českého zemědělství.

20:03
19. 2. 2024

„Díky všem zemědělcům, kteří pro vyjádření svých požadavků používají jiné formy, než jakými jsou z hlediska životního prostředí i ekonomiky absurdní stakilometrové jízdy mnohatunových traktorů... často zakoupených za peníze poskytovanými od těch, proti kterým jedou protestovat,“ napsal na X europoslanec Luděk Niedermayer (TOP09). 

19:54
19. 2. 2024
!

„Obdivuju odvahu, zejména u mladých lidí, jít se postavit a diskutovat mezi lidi, kteří jsou na jiné straně názorového spektra. O to víc to obdivuju, když jde o vyhrocenou atmosféru demonstrace. Ale pro vždycky už: DĚTI SE ŘEZAT PROSTĚ NEMAJÍ. A používat jako odpověď, když mi dojdou argumenty, že 'rodiče by měli dítěti za názor jednu ubalit,' je ukázka naprostý ubohosti,“ napsala ještě v souvislosti s dnešním protestem na X Klára Kocmanová (Piráti). 

19:32
19. 2. 2024

Na tři stovky traktorů a jiných zemědělských strojů se ve čtvrtek sjedou na několika místech v Jihočeském kraji. Chtějí tím protestovat proti zemědělské politice Evropské unie. Krátce zablokují například i příjezd k hraničnímu přechodu do Německa ve Strážném na Prachaticku. Novináře o tom dnes informovala ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

„Cílem je upozornit veřejnost na hluboké rozčarování zemědělců z tíživé situace způsobené špatnými politickými rozhodnutími. Půjde o první varovný vzkaz: ´Už s námi takhle neorejte!´ směrem k Bruselu. Akce nemá za cíl paralyzovat dopravu a nebude agresivní,“ stojí v prohlášení.

Ve čtvrtek se po celé republice uskuteční protesty, které organizují Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství. Tyto organizace se distancovaly od dnešního protestu, který organizovali například předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR a majitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek.

18:48
19. 2. 2024

„Dnešní akce zemědělců v Praze ukázala (mimo jiné) jednu důležitou věc. Zemědělci nejsou jednotní a mnozí z nich mají i velmi odlišné zájmy. Což se projevilo tím, že většina akci vůbec nepodpořila, další odjeli v průběhu pro neshody s jinými demonstrujícími,“ uvedla na X místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN). 

18:46
19. 2. 2024
!

„Máme zájem na tom jim pomoct, ale není možné, aby to obilí zůstávalo tady, musíme ho distribuovat, pomůžeme tím i Africe, kam patří, kde je nutné,“ řekl na ČT24 k otázce ukrajinského obilí bývalý ministr zemědělství a současný poslanec Petr Bendl (ODS). Ke Green Dealu uvedl, že se shodneme na nutnosti ochrany přírody, zároveň je ale potřeba to přizpůsobit ekonomické situaci a ujasnit si i energetické věci. 

18:36
19. 2. 2024

„Demonstrace zemědělců vyústila v proslovy před budovou PSP ČR, iniciativu převzala dezinformační scéna. Národní domobrana vojenským stejnokrojem nejspíš porušuje zákon. Co na to @PolicieCZ? Cením si zemědělců, kteří se dnes nezapojili do demonstrace,“ napsal na X poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

18:11
19. 2. 2024

Podle agrárního analytika Petra Havla skutečně část nezemědělců využila nebo zneužila spíše až té další části, ne ranní části protestu. „Samozřejmě na tom protestu zazněly i ryze zemědělské požadavky,“ uvedl pro ČT24 s tím, že je to tak půl napůl. Zrušení Green Dealu označil za požadavek nereálný. Strategie Green Dealu je podle něj ve své podstatě správná, protože se snaží více chránit prostředí, ve kterém zemědělci podnikají. Věří tomu, že protesty mohou něco změnit. 

17:31
19. 2. 2024

V reakci na protest v podvečer firma Rohlík, největší český online prodejce potravin, v tiskové zprávě oznámila, že se distancuje od metod, které tyto protesty zastupují. Ze svého sortimentu proto stahuje produkty organizátora protestů, společnosti Rabbit CZ. Lokální farmáře podporujeme, neférové chování ne, říká majitel skupiny Tomáš Čupr.

16:58
19. 2. 2024

„Ani v hloubi duše jsem nevěřil, že může státní administrativa takovým způsobem využít demokracii proti nám,“ řekl dnes Dufek. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha podle něj nezastupují české zemědělce, ale jen sami sebe, a to proto, aby „dlouho zůstali u svých koryt“, uvedl. Aktuální vyjádření Doležala a Pýchy ČTK zjišťuje.

16:57
19. 2. 2024

Část protestujících zemědělců vyrazila po skončení demonstrace podle zpravodajky ČTK na místě k Úřadu vlády ČR, poté se ale rozešli do různých směrů a protestní akce ukončili.

16:48
19. 2. 2024

A tady jsou další fotky z dnešního protestu. 

Protest zemědělců na Malostranském náměstí v Praze (19.2.2024) Protest zemědělců na Malostranském náměstí v Praze (19.2.2024) Protest zemědělců na Malostranském náměstí v Praze (19.2.2024)
16:37
19. 2. 2024

Požadavek, aby česká vláda odstoupila od Zelené dohody, je obsažen také v dopisu ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL), který mu farmáři dnes předali. Výborný dnes ČTK řekl, že je potřeba požadavky Zelené dohody zasadit do reálného rámce.

„Česká republika a Evropa nemohou zůstat nekonkurenceschopné vůči zbytku světa, a to není rezignace na péči o krajinu nebo klima,“ uvedl. Odpoledne na sociální síti X uvedl, že dnešek přinese horší obraz zemědělského sektoru v očích veřejnosti. Organizátoři akce by se měli podle něj „chytit za nos“, protože škodí českým farmářům a zemědělcům.

16:15
19. 2. 2024
!

Demonstrace zemědělců na Malostranském náměstí v Praze kolem 16:00 skončila, dohromady se podle ČTK zúčastnilo několik stovek lidí, někteří ale po 14. hodině odešli. Tisková konference se uskuteční v úterý v 10:00, řekl předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek.

16:14
19. 2. 2024
!

Představitelé opozičních stran považují požadavky zemědělců za pochopitelné a oprávněné, sdělili dnes ČTK. Šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová se nediví, že se zemědělci ozvali, protože s nimi vláda odmítala mluvit. Bývalý kabinet vedený hnutím ANO by podle ní nikdy nenechal problémy zemědělců, ale také ve školství či zdravotnictví podobně „vyhnít“.

Schillerová k dnešnímu protestu zemědělců v Praze uvedla, že obdobné požadavky mají zemědělci v celé Evropě. „A já myslím, že jsou pochopitelné. Současná podoba Green Dealu (Zelené dohody pro Evropu) pro ně opravdu může být likvidační. A pokud s nimi vláda odmítala mluvit, je jasné, že se ozvali,“ napsala Schillerová ČTK.

Nedokáže si představit, že by vláda ANO nechala problémy „takhle vyhnívat“. „Ale tady se opakuje stejný scénář, jaký jsme viděli ve školství, ve zdravotnictví. A k tomu všemu to neskutečné nálepkování. Snaží se kompromitovat protestující i za cenu lží a dezinformací,“ uvedla. „Nálepkování“ a rozdělování společnosti kritizoval také první místopředseda ANO Karel Havlíček. Odkazoval přitom na vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS), že demonstraci pořádají lidé, kteří se netají například svou podporou Kremlu.

16:13
19. 2. 2024

Tisková konference po dnešní demonstraci zemědělců byla zrušena. Začít měla ve 20 hodin. 

16:11
19. 2. 2024

Demonstrace zemědělců na Malostranském náměstí v Praze kolem 16:00 skončila. Tisková konference se uskuteční v úterý v 10:00, řekl organizátor Dufek.

Protest zemědělců v Praze (19.2.2024) Protest zemědělců v Praze. (19. 2. 2024)
16:10
19. 2. 2024
!

Na protestu zemědělců se objevil i expremiér Jiří Paroubek, předseda strany Česká suverenita.

Jiří Paroubek na zemědělském protestu v Praze (19.2.2024)
16:07
19. 2. 2024

Senátor Jiří Růžička (za TOP 09) upozornil, že na protestu má svůj stánek i KSČM. 

16:02
19. 2. 2024

Ministerstvo financí předpokládá, že ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) předloží návrh na osvobození zemědělských dotací od daně vládě, a to včetně dopadů na státní rozpočet. K návrhu se poté ministerstvo financí vyjádří ve standardním připomínkovém řízení. ČTK to dnes řekl Ondřej Macura z tiskového oddělení ministerstva financí.

15:58
19. 2. 2024

„Zemědělci naštvaně odjeli z Prahy. Docela jim rozumím. To nejhorší, co dnešek přinesl, je zase horší obraz zemědělského sektoru v očích veřejnosti. To mě hodně mrzí… Pánové Jandejsek, Dufek a Veleba, chyťte se za nos, škodíte českým farmářům a zemědělcům,“ napsal na X ministr zemědělství Marek Výborný. (KDU-ČSL).

Koaliční politici již předtím uváděli, že dnešní protest nepovažují vzhledem k jeho pořadatelům za relevantní. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) akci pořádají lidé, kteří se netají podporou Kremlu. Fiala i Výborný zdůraznili, že hlavní zemědělské organizace se od protestu distancovaly. Výborný ČTK řekl, že Jandejsek a Dufek sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují.

15:57
19. 2. 2024

Ministerstvo financí předpokládá, že ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) předloží návrh na osvobození zemědělských dotací od daně vládě, a to včetně dopadů na státní rozpočet. K návrhu se poté ministerstvo financí vyjádří ve standardním připomínkovém řízení. ČTK to dnes řekl Ondřej Macura z tiskového oddělení ministerstva financí.

 

Video  Zemědělci v centru Prahy  - Blesk: Tomáš Belica
Video se připravuje ...

Uživatel_5650492 ( 20. února 2024 20:39 )

Přesně tak 👍
Marie M.

jajas ( 20. února 2024 17:14 )

Babiš už je koalici málo, teď bodují proruští dezoláti! 😃

151515 ( 20. února 2024 15:00 )

"Tvrdý postoj" Rohlíku je vskutku zábavný. Předpokládám, že v rámci Zelené dohody si příslušní aktivisté posvítí především na miliony zbytečně najetých kilometrů kvůli rozvážkám všeho možného, včetně nákupů ve firmě Rohlík. Ale tam už koketují s politikou, takže na zadní kolečka zjevně myslí.

dynaty ( 20. února 2024 14:59 )

jsi neempatický jájáček, vůbec ti nedochází o čem tahle diskuze je

xiioma ( 20. února 2024 12:27 )

Bacha, ať ti nepraskne cévka. 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa