Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Biden má o Navalném jasno: Za jeho smrt je zodpovědný Putin. Další důkaz jeho brutality!

Aktualizováno -
16. února 2024
19:35
Autor: ČTK, simao - 
16. února 2024
18:57

Za smrt ruského opozičního předáka Alexeje Navalného je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin, prohlásil dnes americký prezident Joe Biden. Při projevu v Bílém domě událost označil za další důkaz Putinovy brutality. Dodal, že jeho vláda zvažuje, jaké další kroky proti Moskvě by mohla podniknout, a kritizoval americkou Sněmovnu reprezentantů za zahájení téměř dvoutýdenních prázdnin bez schválení dalších peněz na podporu ruské agresi se bránící Ukrajiny.

Americký prezident Joe Biden vystoupil v pátek v Bílém domě před novináře a ukázal prstem na Vladimira Putina. Právě ruský prezident podle něj může za smrt Alexeje Navalného.

Biden řekl, že neví, co se přesně Navalnému stalo, avšak nemá důvod nevěřit zprávě ruských úřadů, že vězněný opozičník je mrtvý. „Jako miliony lidí po celém světě doslova nejsem překvapený a zároveň jsem touto zprávou pobouřený,“ řekl.

„Ruské úřady budou mít vlastní příběh, ale nenechte se zmást. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin. Putin je zodpovědný. Co se mu stalo, to je dalším důkazem Putinovy brutality,“ uvedl.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval Putinův režim, především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení a ruská vězeňská služba dnes uvedla, že 47letému muži se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně a ztratil vědomí, načež se jej nepodařilo oživit.

Biden v projevu hovořil o Navalného odvaze a řekl, že opozičník byl i za mřížemi „silným hlasem pravdy“. Nechtěl říct, zda bude Washington na jeho smrt nějak reagovat, na otázku odpověděl, že vláda „se dívá na celou řadu možností“, pokud jde o protiruská opatření.

Biden zároveň opět apeloval na americkou sněmovnu, kde od úterka leží návrh zákona zahrnující vyčlenění dalších asi 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) na aktuálně zablokovanou vojenskou i finanční pomoc Ukrajině. Republikánský předseda komory Mike Johnson nechtěl návrh ihned předložit na plénu a sněmovna ve čtvrtek zahájila skoro dvoutýdenní přestávku v zasedání.

„Dva týdny! Rozcházejí se. Dva týdny! Co je to napadlo?“ komentoval vývoj Biden, který při tom značně zvýšil hlas. Postup kongresmanů označil za bizarní a znepokojivý.

Blinken: Soucítíme s jeho manželkou a rodinou

Uvězněný ruský opoziční politik Navalnyj zemřel ve vězeňském táboře, uvedly dnes tiskové agentury s odvoláním na vězeňskou službu, podle níž se Navalnému po procházce udělalo špatně a ztratil vědomí. Lékařům se ho už nepodařilo oživit.

Putin byl o úmrtí Navalného informován, uvedl prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov, podle kterého Kreml nemá žádné informace o příčině smrti vězněného kritika režimu.

Navalného smrt a to, jaký strach z něho měla současná moc v Rusku, podle amerického ministra zahraničí Blinkena jen „podtrhují slabost a prohnilost podstaty systému“, který stvořil Vladimir Putin. „Rusko je za to odpovědné,“ míní Blinken.

„Soucítíme s jeho manželkou a rodinou,“ vzkázal Blinken, který se účastní Mnichovské bezpečnostní konference.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Th0r_z_h0r ( 17. února 2024 10:15 )

Tim, ze nekdo zemrel, coz dle svych slov nemel potvrzene, je pobourenej jo? 🤣👌 Ja myslel, ze zarmoucenej. Pffff roboticky vysavac se vyjadril 🤣👌 Jo on byl asi pobourenej, ze ho zabil ten Putin, kterej je prece mrtvej. Nejak tem jeho slintum skripe logika. Ale je pekny, jak ty nejslabsi kusy ze stada, to klidne prechroustaj a jeste pisou jinym o iq tykve 🤣🤣🤣 Vid Novaku 🤣🤣🤣

Ludmila Micikova ( 17. února 2024 07:21 )

Jedno je jisté vývojový trend má špatnou trajektorii. Nejsem si jistý zda ČR nalezne skulinu, jak se vyhnout válečném stretnuti s Ruskem. Švýcarsko a Rakousko také hledají svoji mirovou budoucnost,je to strašně obtížné.

Soliter56O ( 17. února 2024 06:47 )

Ten že by měl v něčem jasno ? ... To je novinka ... )))))

Uživatel_5650027 ( 17. února 2024 01:46 )

Bé, bé 🐑

Uživatel_5650027 ( 17. února 2024 01:45 )

Bé,bé 🐑

Zobrazit celou diskusi