Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ve Skotsku skokově zdraží alkohol o třetinu. Láhev whisky vyjde nejméně na 536 korun

Autor: ČTK - 
9. února 2024
15:43

Skotsko zvýšilo minimální ceny alkoholu téměř o třetinu. Místní vláda se tímto krokem snaží bojovat proti rostoucímu počtu úmrtí souvisejících s konzumací alkoholu. Nové ceny začnou ve Skotsku platit od 1. října, napsal server The Guardian.

„Škody způsobené alkoholem zůstávají ve Skotsku významným problémem. Alkohol nadále přispívá ke zhoršování výsledků zdravotnictví,“ uvedla skotská vicepremiérka Shona Robisonová. Problém se podle ní nejčastěji dotýká mužů v chudých oblastech.

Minimální cena za jednotku, zavedená v roce 2018, stoupne ze současných 50 pencí na 65 pencí (ze 14,70 na 19,10 Kč). Láhev červeného vína se tak podle nového výpočtu ve Skotsku nebude smět prodávat za cenu nižší než 6,09 libry (téměř 180 Kč) a láhev whisky podraží ze současných 14 liber (412 Kč) nejméně na 18,20 libry (536 Kč).

Počet úmrtí souvisejících s alkoholem ve Skotsku v posledních letech narůstá, částečně za to může zvýšená konzumace alkoholu za pandemie covidu-19, píše The Guradian. Robisonová dnes poslancům řekla, že vláda zvažuje také uvalení speciální zdravotní daně na obchody prodávají alkohol, aby se podílely na výdajích za léčbu.

Video  Češi jsou závislí na lécích na bolesti i na spaní: Sehnat je není problém, varuje adiktolog  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi