Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spory o sestřelený iljušin: Rusové tvrdí, že je Ukrajina o vydání těl zajatců nepožádala

Autor: ČTK, jmr, swp - 
2. února 2024
16:27

Rusko odmítlo ukrajinské žádosti o vydání těl válečných zajatců, kteří podle ruského tvrzení zahynuli na palubě transportního letadla Il-76 ruského vojenského letectva, sestřeleného podle Moskvy ukrajinskými silami, uvedla dnes agentura AP s odvoláním na mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky HUR. Mluvčí Kremlu dnes ale naopak uvedl, že Rusko žádnou ukrajinskou žádost vydání těl zajatců zabitých v troskách Il-76 vůbec nedostalo.

„Ukrajina žádala a nadále žádá o předání těl. Až dosud ruská strana na to nepřistoupila. Proto zůstává aktuální požadavek našeho státu na nestranné mezinárodní vyšetřování nejen okolností pádu letounu Il-76, ale i toho, co vlastně bylo uvnitř - zda lidé, anebo munice a kdo tam kromě posádky byl,“ prohlásil mluvčí rozvědky Andrij Jusov v ukrajinské televizi.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle listu Kommersant v odpovědi na otázku, zda je Rusko ochotno předat těla zabitých zajatců Ukrajině, prohlásil, že „momentálně je tato otázka zcela v kompetenci vyšetřovatelů“. Současně prohlásil, že Rusko až dosud v tomto směru neobdrželo žádnou žádost z ukrajinské strany. Peskov také řekl, že až dosud nikdo ve světě nereagoval na výzvy prezidenta Vladimira Putina k mezinárodnímu vyšetřování.

Rusko tvrdí, že na palubě letounu, který se zřítil 24. ledna u Belgorodu nedaleko od hranic s Ukrajinou, bylo 65 ukrajinských vojáků, kteří ten den měli být vyměněni za zajaté Rusy. Výměna se nakonec uskutečnila o týden později, kdy se do vlasti podle prezidenta Volodymyra Zelenského vrátilo 207 Ukrajinců a Ukrajinek, zatímco ruské ministerstvo obrany informovalo o předání 198 ruských vojáků.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Il-76 sestřelily ukrajinské síly americkými raketami Patriot. Kyjev nepotvrdil, ani nepopřel sestřelení letounu a upozornil, že Rusko dosud nepředložilo žádné důkazy o tom, co či koho stroj přepravoval. Na místo dopadu stroje navíc nevpustilo ani zástupce OSN. V ukrajinských médiích se dříve objevilo, že letoun přepravoval rakety S-300, kterými Rusko z okolí Belgorodu ostřeluje Charkov. Prezident Zelenskyj vyzval k mezinárodnímu vyšetřování.

Video  Ukrajinci ukázali, jak potopili ruský raketový člun na Krymu.  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa