Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kolem Země proletí čtyři asteroidy. Jeden je velký jako mrakodrap

Autor: jmr - 
2. února 2024
12:36

Kolem Země se dnes proženou čtyři asteroidy (českou terminologií planetky), včetně jednoho o velikosti mrakodrapu. Vědci však uklidňují, že není důvod k obavám, protože proletí 2,7 milionu kilometrů od planety. To je sedminásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem, informuje televizní stanice CBS.

Centrum studií objektů blízkých zemi NASA odhaduje, že ten největší z asteroidů, které mají dnes k Zemi namířeno, má mezi 210 a 480 metry na šířku. Velikostí by tedy měl odpovídat newyorské Empire State Building. Objeven byl v roce 2008 a následně byl pojmenován 2008 OS7. Opět se k naší planetě vrátí v roce 2032, ale to si bude držet značný odstup. K Zemi se přiblíží na vzdálenost 72 milionů kilometrů.

Do konce týdne proletí kolem Země ještě několik neškodných objektů. Dnes to budou ještě tři menší asteroidy, z nichž žádný nemá víc než 90 metrů na šířku, a zítra to budou dva podobné. V neděli se pak na vzdálenost 7,2 milionu kilometrů přiblíží asteroid přibližně poloviční velikosti asteroidu 2008 OS7.

NASA tento týden uvedla, že v lednu zachytila 34 151 asteroidů blízkých Zemi, přičemž padesát z nich přesahovalo kilometr na šířku. V posledním roce pak v blízkosti Země a Měsíce proletělo 107 asteroidů. Sedm z nich za poslední měsíc.

Před měsícem vstoupil do zemské atmosféry malý asteroid, který následně shořel na obloze nad východem Německa. „Velmi blízko“ k Zemi se dostal asteroid i v loňském červnu, kdy jej zachytila astronomická observatoř, která následně zveřejnila záběry jeho cesty tempem 3 218 km za hodinu.

NASA pozoruje také asteroid, který by se mohl se Zemí srazit na Valentýna 2046. Evropská vesmírná agentura ovšem odhaduje, že šance na zásah naší planety tímto objektem je jen 1 ku 607.

Video  Potíže Muskovy obří rakety: Krátce po startu explodovala!  - Reuters
Video se připravuje ...

krapotkin ( 2. února 2024 14:34 )

Kdy už se konečně některej trefí a vyhladí to odporné lidstvo ?

Zobrazit celou diskusi