Firma se do Pákistánu dvakrát pokusila vyvézt 184 vrtných hlavic. Po prvním pokusu v roce 2018 přes přístav v Hamburku úřady firmu upozornily, že export takového materiálu z Evropské unie není možný bez povolení.

Přesto se firma vrtné hlavice pokusila vyvézt znovu, a to přes slovinský Koper. To už obvinění podle žalobce věděli, že bez platného povolení je vývoz takového zboží nemožný.

„Prokazatelně o tom měli informaci, neboť ministerstvo průmyslu a obchodu společnosti v prosinci 2018 zaslalo dokument, v němž byla společnost na nutnost žádat o individuální vývozní povolení upozorněna,“ řekl žalobce Jiří Zemek.

Na rozhodnutí nepočkali

Firma o povolení požádala, aniž by však počkala na rozhodnutí ministerstva, zkusila zboží vyvézt na druhý pokus. Irině I. (63) kvůli tomu hrozilo až 8 let vězení.

„Nebyla jsem v obraze, co se týče tohoto obchodu. Netušila jsem o tom, dozvěděla jsem se o tom až v květnu 2019, když přišli na policejní prohlídku. Zkontrolovali můj notebook, mobil a zjistili, že já o tom neměla tušení. Nemám co skrývat,“ dušovala se u soudu..

Už dříve uzavřela dohodu o vině a trestu zaměstnankyně společnosti Božena C., která vyvázla s podmínkou. V turnovské firmě měla na starosti export a import.

Obhájce: Jen přestupek

Irina I. tvrdila, že ve firmě měla na starosti kontakt s bankami či výplaty. Nyní je v důchodu, zároveň je jednatelkou i nástupnické firmy, která je v likvidaci. Firma tehdy měla ještě další dva jednatele, žena však držela generální plnou moc. Podle obhájce firmy nešlo v jjím případě o trestný čin, ale o přestupek.

Kromě podmíněného trestu soud jednatelce zakázal výkon činnosti ve statutárních orgánech na sedm let. Rozsudek není pravomocný, obhájce ženy i zmocněnec firmy se odvolali.

VIDEO: Nelegální obchod s mrtvými tygry.