Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové zveřejnili video s údajným nástupem zajatců do zříceného letadla. Není na něm nic poznat

Autor: ČTK - 
26. ledna 2024
21:23

Ruští vyšetřovatelé dnes ohlásili, že našli ukrajinské doklady a části těl s charakteristickým ukrajinským tetováním v oblasti, kde se ve středu zřítil ruský vojenský transportní letoun Il-76. Moskva tvrdí, že na palubě letadla byli ukrajinští váleční zajatci. Letoun spadl v Belgorodské oblasti nedaleko od hranic s Ukrajinou, která se už skoro dva roky brání ozbrojené ruské agresi. Vyšetřovací výbor Ruska později také zveřejnil záběry, o nichž tvrdí, že ukazují nástup ukrajinských válečných zajatců do letadla Il-76, které podle ruského prezidenta Vladimira Putina sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana, ať úmyslně, anebo omylem.

Na záběrech, které převzala například státní agentura RIA Novosti, je vidět několik kamionů přijíždějících k transportnímu letadlu, ale záběry jsou pořízeny z dálky a detaily nejsou rozpoznatelné. Putin přislíbil zveřejnit výsledky vyšetřování do dvou či tří dnů.

Moskva krátce po pádu stroje obvinila Ukrajinu, že sestřelila letadlo se 74 lidmi na palubě, včetně 65 zajatých ukrajinských vojáků, kteří měli být ve středu vyměněni za Rusy zajaté ukrajinskou stranou. Kyjev nepotvrdil, ani nepopřel, že ukrajinské jednotky letadlo sestřelily. Ukrajina ale upozornila, že chybí důkazy, kdo či co bylo na palubě. Zpochybnila některá tvrzení Moskvy a vyzvala k mezinárodnímu vyšetřování, připomněla agentura Reuters.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Vyšetřovací výbor Ruska (SKR), který sehrává roli federální kriminální centrály, uvedl, že kriminalisté pokračují v obhlídce místa pádu Il-76 a podnikají další vyšetřovací úkony. „Nalezené části těl mrtvých jsou předepsaným způsobem systematicky shromažďovány pro následné testy DNA za účelem rozpoznání. Na některých částech těl obětí je charakteristické tetování. Podobné symboly byly zaznamenány na tělech mnoha ukrajinských vojáků, včetně v Rusku zakázaného pluku Azov, které dříve vyšetřovatelé vyslýchali,“ uvedl SKR. Dodal, že mezi nalezenými věcnými důkazy jsou i doklady ukrajinských vojáků, kteří zahynuli v troskách letadla.

Rusko má výlučný přístup k místu zřícení letadla, a tak není možné nezávisle ověřit tvrzení, co se stalo a jaké důkazy vyšetřovatelé získali, poznamenal Reuters.

Vyšetřovatelé ve čtvrtek uvedli, že podle předběžných závěrů letadlo zasáhla protiletadlová raketa vypálená z Ukrajiny.

Ukrajina odmítla ruské tvrzení, že byla předem upozorněna na letadlo s válečnými zajatci nad Belgorodskou oblastí. Poukázala také na nesrovnalosti v údajném seznamu Ukrajinců, který zveřejnila ruská média, a uvedla, že někteří z nich již byli osvobozeni a vrátili se do vlasti při předchozí výměně zajatců.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že si není vědom, že by byl zveřejněn nějaký oficiální seznam. Novinářům také řekl, že neví, co se stane s pozůstatky obětí a zda budou předány Ukrajině.

Na otázku, zda Rusko poskytne Radě bezpečnosti OSN a dalším mezinárodním organizacím důkazy o tom, že letadlo sestřelila Ukrajina, Peskov odpověděl, že se zatím k tomu nevyjádří, protože vyšetřování pokračuje a rozhodne se až poté, co vyšetřovatelé shromáždí všechny potřebné informace.

Ruská státní média uvedla, že černé skříňky z letadla byly doručeny do speciální laboratoře ministerstva obrany v Moskvě a vyšetřovatelé pracovali na jejich dešifrování.

Video  Ukrajinci zasáhli ruskou výsadkovou loď třidy Ropucha  - reprofoto Twitter @Osinttechnical
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa