Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hasičům v Hradci Králové pomáhá nový systém: Na semaforech dostávají zelenou

Autor: VaB - 
25. ledna 2024
18:08

Už žádné prodírání se kolonami na křižovatkách, špatně uhýbající řidiči nebo nebezpečné situace. Hasiči v Hradci Králové mají systém, který jim takzvaně „razí“ cestu před nimi. Díky vysílačům a přijímačům dostávají na křižovatkách zelenou. Řidiči mohou včas odjet nebo uhnout a cisterna tak rychle projede.

„Hasičský záchranný sbor na konci loňského roku nakoupil osm jednotek na ovládaní semaforů pro obě stanice v Hradci Králové,“ popisuje ve videu od hasičů náměstek ředitele Jan Čech. Velitel čety Zbyněk Voříšek dodává, že mají absolutní preferenci, kdykoliv to jde, tak jim křižovatka vytvoří v jejich směru zelenou vlnu.

Funguje to na principu vysílače, který je v hasičském voze, a přijímači, jenž je na semaforu. „Je to pouze z našeho směru, všechny ostatní směry včetně chodců mají červenou,“ dodává. Strojníci si novou funkcionalitu pochvalují, díky tomu se před nimi křižovatka od stojících aut vyčistí.

„Tímto systémem jsou vybavena nejvytíženější výjezdová vozidla královéhradeckých profesionálů, kteří vyjíždí z centrální stanice na nábřeží U Přívozu i ze stanice na Pražské třídě,“ popisují hasiči s tím, že největší pomocí je úspora času, která je při záchraně životů a majetku nejdůležitější.

Podle hasičů červená na semaforu evokuje strach, že nemohou projet křižovatkou. A to i v případě, že za nimi stojí hasiči, sanitka nebo policisté. Díky novému systému, který jim dá zelenou, to částečně odpadá.  

Video  Hasiči v Hradci Králové díky novému systému dostávají na křižovatkách zelenou. Zlepší se tak dojezd k místům zásahů.  - HZS Královéhradeckého kraje
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání