Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Kralupech nad Vltavou hořela ubytovna: Záchranáři ošetřili sedm zraněných

Aktualizováno -
10. ledna 2024
23:02
Autor: ČTK - 
10. ledna 2024
13:01

Hasiči zasahují u požáru ubytovny v Kralupech nad Vltavou v Bořivojově ulici, záchranáři ošetřili podle posledních informací sedm lidí, většinu na místě. Všichni zranění byli při vědomí. Dvě pacientky přepravily posádky do barokomory, jednu ženu letecky. Všichni lidé jsou z budovy evakuováni, sdělila mluvčí záchranné služby Monika Nováková. Požár je zlikvidovaný.  Podle dosavadních zjištění hořel odpad pod evakuačním schodištěm. Škody na konstrukci a vybavení stanovil vyšetřovatel hasičů na půl milionu korun. Vyšetřování příčiny pokračuje, uvedl mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.

Požár byl ohlášen před 13:00, vyhlášen byl i druhý poplachový stupeň ze čtyř možných, zasahovalo nakonec přes 40 hasičů. Operační středisko záchranářů nejdříve vyslalo čtyři záchranářské posádky, lékaře a dva vrtulníky, posléze rozhodlo ještě o vyslání třetího vrtulníku. "Traumaplán nebyl spuštěn," doplnila Nováková. Podle Bakaláře hasiči zachránili 20 lidí, z toho 18 dospělých a dvě děti.

„Šla jsem kolem ubytovny ve 12:35 a byl slyšet křik. Přišla jsem domů a koukala jsem z okna a hned jsem volala na dceru, ať zavolá hasiče. V okně nejvyššího patra stál muž a z okna se valil dým. Dým se valil i z boku domu a všichni křičeli o pomoc. V té chvíli už začali přijíždět hasiči a záchranáři,“ řekla Blesku Majka, která bydlí naproti ubytovně.

Video  Požár ubytovny v Kralupech nad Vltavou. (10.1.2024)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Jednu pacientku převezla sanitka do Nemocnice Na Homolce v Praze, druhou přepravil vrtulník do nemocnice v Mostě. Dva zranění muži se lehce nadýchali zplodin. Pět lidí podle mluvčí podepsalo negativní reverz. Vážně zraněné ženy podstoupí léčbu v barokomoře, kde za působení zvýšeného tlaku a dýchání stoprocentního kyslíku regenerují tkáně, které poškodilo například vdechnutí kouře.

Na místo přijel také evakuační autobus, který by měl zajistit, aby lidé, kteří museli objekt opustit, nezůstali v mrazu. Evakuační autobus později odvezl lidi z ubytovny do náhradního ubytování, které zařídilo město.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání