Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Světová zdravotnická organizace varuje: Výskyt spalniček se v Evropě za jediný rok zvýšil 45krát

Autor: ČTK, jmr - 
24. ledna 2024
20:37

Výskyt spalniček v Evropě se za loňský rok zvýšil 45krát. Uvedla to dnes stanice BBC s odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), podle níž je nutné dalšímu šíření této vysoce nakažlivé nemoci zabránit naléhavými opatřeními.

V roce 2023 se spalničkami nakazilo přibližně 42.200 osob, zatímco za celý rok 2022 to bylo 941 lidí. Celkem se choroba vyskytla ve 41 evropských zemích. Nejhůře si vedlo Rusko a Kazachstán, kde počty případů překročily 10 tisíc. V západní Evropě dopadla nejhůř Velká Británie se 183 případy.

Podle WHO je nárůst výskytu důsledek toho, že během pandemie covidu-19 se proti této nemoci naočkovalo méně dětí. „Očkování je jediným způsobem, jak děti před touto potenciálně nebezpečnou nemocí ochránit,“ uvedl regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge. Za znepokojivé označil skutečnost, že WHO v souvislosti se spalničkami evidovala také 21.000 hospitalizací a pět úmrtí.

Míra proočkovanosti první dávkou takzvané MMR vakcíny, která chrání proti spalničkám, klesla v celé Evropě z 96 procent v roce 2019 na 93 procent v roce 2022. Podíl lidí s druhou dávkou této vakcíny pak ve stejném období z 92 procent na 91 procent. Tento zdánlivě malý pokles znamená, že během těchto let vynechalo očkování proti spalničkám více než 1,8 milionu dětí v Evropě, připomíná BBC.

Spalničky jsou jednou z nejnakažlivějších lidských nemocí a podle expertů je pro zastavení jejich šíření zapotřebí 95procentní pokrytí dvoudávkovým očkováním. V posledních letech za tímto cílem zaostávají i mnohé evropské země. Status země, v níž byly spalničky vymýceny, ztratila také Česká republika, když se v letech 2017 až 2019 objevily stovky případů. Podíl očkovaných dětí však v posledních letech mírně roste.

Spalničky se šíří vzduchem, když nakažený zakašle nebo kýchne, a nejčastěji se vyskytují u dětí do pěti let, uvádí agentura AP. Mohou vyústit ve vážné problémy, jako je zánět mozku, dehydratace nebo zápal plic.

Epidemický stav je v současnosti vyhlášen v kantonu Tuzla v Bosně a Hercegovině, kde je nakaženo 30 dětí. Představitel Zdravotního centra sarajevského kantonu, kde je nákaza momentálně hlášena u tří předškoláků, Ademir Spahić má v důvodu návratu nemoci jasno. „Je to celé dílo antivakcinační lobby. Opět rodiče žádám, aby své děti dávali očkovat,“ říká.

Výskyt spalniček hlásí i některé státy v USA, ačkoliv tam byla nemoc prohlášena za vymýcenou již v roce 2000. Čas od času se nemoc někde objeví, ale vždy je vystopována k pacientovi, jenž si ji přivezl ze zahraničí. Ovšem ve chvíli, kdy proočkovanost populace nedosahuje potřebných čísel, se zvětšuje riziko, že se choroba do států vrátí trvale a nebude už jen občasným černým pasažérem turistů. 

Video  Pět nejděsivějších epidemií v moderních dějinách lidstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi