Rady lékařů, aby přestal kouřit, pít, zdravěji jedl a hýbal se, nebral vážně. „Doktoři mě varují pořád, ale stále ještě jejich doporučení odolávám,“ říkal často herec s tím, že se nají až v noci po představení. „Předtím to nejde, já po jídle usínám,“ tvrdil.

Jenže mikrospánky a denní spavostí netrpěl herec jen po jídle, běžně ho přepadávaly také během dne. „Umírala jsem z jeho mikrošlofíčků. Dokázal je mít i během dialogu, ale na svou repliku se vždycky zase probudil,“ prozradila Denisa Pfauserová (35), jeho herecká kolegyně z Řachandy nebo i primáckých seriálů Přístav a Ohnivý kuře.

„Jednou dokonce v obraze nic neříkal, jen tam měl být, tak ho nechali spát. Dokonce začal chrápat, ale herci to ustáli, tak se to nechalo,“ dala princezna k dobru »veselou« historku z natáčení. Jenže jak Blesku vyložili oslovení lékaři, takové »šlofíčky« mohou značit vážný zdravotní problém!

Pokud se člověk cítí už ráno unavený a během dne ho přepadá spavost, znamená to, že trpí poruchami spánku. A pravděpodobně také mnohonásobnými nočními zástavami dechu! Ty vedou k vážným zdravotním komplikacím, v jejichž důsledku také herec Lichý v úterý 16. ledna doma zemřel...

Předčasně zemřel také Lichého otec, herec a režisér Saša Lichý (†61). Žil jen o dva roky déle než jeho mladší syn, první těžký infarkt ho ale postihl už v 53 letech...

Jak to vidí odborníci?

Obstrukční spánkovou apnoi – jak se těmto potížím správně říká – má pravidelně až 8 % naší populace. Postižený v průběhu spánku prodělá několik dechových pauz, které trvají nejméně 10 sekund a opakují se více než 5krát za hodinu spánku.

„Tím samozřejmě klesá obsah kyslíku v krvi, a srdce se tak méně okysličuje,“ vysvětluje doc. MUDr. Milan Sova, přednosta Kliniky nemocí plicních FN Brno, který se výzkumem poruch spánku podrobně zabývá.

Lidem, kteří trpí poruchami dýchání ve spánku a nedostanou včasnou léčbou, hrozí zhoršení či rozvoj celé řady onemocnění, jako je např. cukrovka, deprese, vysoký tlak či infarkt. „Včasnou diagnostikou a zahájením léčby lze řadě přidružených nemocí zabránit a také snížit úmrtnost pacientů. Je třeba si také uvědomit, že poruchy dýchání ve spánku významně zhoršují kvalitu života pacienta,“ popisuje kardiolog prof. MUDr. Ondřej Ludka z Fakultní nemocnice Brno. Právě infarkt či zástava srdce jsou nejčastěji spekulovanou příčinou hercovy smrti.

Spánková apnoe trápí asi 20 % mužů a 10 % žen. Typickým pacientem je muž ve středním věku s nadváhou. Lékaře obvykle vyhledá až na popud manželky, kterou znepokojilo partnerovo chrápání a výpadky dechu.

„Apnoe nepříznivě ovlivňuje obezita a k té mnoha lidem napomohla covidová pandemie. Řada pacientů v tomto období přibrala, a jejich stav se tak ještě zhoršil,“ informuje docent Sova.

Poslední rozloučení

Pohřeb ostravského barda se uskuteční v úterý 30. ledna ve smuteční síni krematoria Slezské Ostravy, která bude od 13 hodin přístupná široké veřejnosti. Lidé se budou moci s Norbertem Lichým symbolicky rozloučit rovněž v Divadle Petra Bezruče, kde strávil téměř celou kariéru. V den pohřbu se proto divadlo mezi 11. a 17. hodinou otevře všem, kteří budou chtít uctít jeho vzpomínku.

V podvečerních hodinách pak divadlo chystá vzpomínkový večer pro rodinu a nejbližší přátele a kolegy zesnulého. Z kapacitních důvodů se bude vzpomínkový večer přenášet i on-line.

Video
Video se připravuje ...

Soukupova TV dluží 14 mega za elektřinu! Fiala řeší problém. Herec Lichý trpěl po smrti matky. Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
47 fotografií