Náplavky se kvůli zvýšené hladině Vltavy uzavřely pro veřejnost 25. prosince. V následujících dnech se sice podmínky někde uvolnily, ale 3. ledna magistrát vyhlásil další přísná protipovodňová opatření, protože docházelo k upouštění Vltavské kaskády. Nařízení, které omezilo provoz na řece, se týkalo plavidel mezi 46. a 56,3. říčním kilometrem, tedy oblasti za Jiráskovým mostem po proudu řeky.

Kvůli vysoké hladině tak musely odplout i lodě, které jinak fungují například jako restaurace nebo bary. I když ne všechny lodě musely odplout, ty které zůstaly, stejně nemohly fungovat v běžném režimu, náplavky byly pro veřejnost uzavřené. Majitelé lodí s odplutím do doků, které jsou v Holešovicích nebo na Smíchově, vyčkávali do poslední chvíle.

My jsme ze začátku neodplouvali, ale majitel se obával škod, které by mohly nastat v případě, kdyby se lodě uvolnily. Takže do poslední chvíle se to drželo,“ říká provozovatel lodi Petra. „Vzhledem k tomu, že to bylo mezi svátky, to je taková ta nejhojnější úroda, dá se říct, že jo,“ uvedli z lodi Petra na dotaz, zda škody vzniklé omezeními byly velké. „Lidi nám odešli na jiná kluziště, nebyly tržby na stáncích,“ vysvětlil.

Majitelům lodí pak nejvíc vadí, že zatímco provozovatelé kobek dostanou při uzavřených náplavkách kompenzaci v podobě slev na nájmu, loďaři nic podobného od magistrátu nedostanou. To ostatně potvrdil i Martin Boška, tiskový mluvčí společnosti Trade Centre Prague, která náplavky provozuje. „Nájemci kobek mají v případě platnosti protipovodňových opatření možnost zažádat si o slevu z nájmu,“ uvedl.

Nájmy, které provozovatelé lodí platí, závisí na typu činnosti, kterou provozují, a také na jeho velikosti. Podle kontraktů dostupných z Registru smluv se nájemné každoročně valorizuje a zvyšuje podle smluvních podmínek. Vliv na cenu nájmu má i plavební sezona. Loďaři tak mohou tratit až okolo sta tisíc za dobu uzavření náplavek.

„Nároky na kompenzaci jsou nulové a škody způsobené loďařům jdou do statisíců,“ shrnul konkrétněji spolumajitel Lodi Pivovar Vojtěch Ryvola, zároveň radní Prahy 1. „Je pravdou, že při této akci vyvstalo několik závažných otázek, které se budeme snažit vyjasnit se všemi dotčenými orgány státní správy a magistrátem, protože jsme jedním z mála velkých měst v Evropě, kde k takovému značnému přesunu lodí vůbec dochází,“ uzavřel Ryvola.

Video
Video se připravuje ...

"Tohle vám o pražské náplavce nikdo neřekne," myslí si Kluci z Prahy Youtube: Kluci z Prahy

Fotogalerie
10 fotografií