V domě najde po dokončení prací na jaře příštího roku podle dřívějších vyjádření zástupců vedení města bydlení asi 650 Pražanů v 272 bytech, z nichž 68 bude v dispozici 1+kk, 152 o velikosti 2+kk, 35 bytů bude třípokojových a 17 čtyřpokojových. Kromě toho jsou v domě také rozsáhlé nebytové prostory, návrh koncepce jejich využití má na starosti pracovní skupina, která se poprvé sešla loni koncem listopadu.

Podle v pondělí projednaného dokumentu se členové skupiny shodli na tom, že kromě bydlení město v domě zřídí veřejné služby pro potřebné. „V polyfunkčním domě vznikne poměrně velké rehabilitační zařízení, denní stacionář, ordinace praktického lékaře a specialistů, zázemí pro terénní pečovatelskou službu a v nejvyšším patře krásný klub seniorů,“ stojí v dokumentu.

Ve čtyřech komerčních prostorech určených k pronájmu by měly být služby, které budou přínosné pro obyvatele, jako je kadeřnictví, kavárna či prodejna potravin. Pracovní skupina se dále bude zabývat otázkou parkování budoucích obyvatel domu.

K podobným účelům jako Hotel Opatov má v budoucnu sloužit i nedaleká bývalá ubytovna Sandra. Objekt vlastní a od roku 2019 rekonstruuje Praha 11. V budově by měly vzniknout kancelářské prostory, sál pro kulturní akce či jednání zastupitelstva, restaurace a 174 nových bytů. Ty by měly primárně sloužit mladým rodinám, seniorům, učitelům, lékařům, hasičům, strážníkům městské policie či zdravotním sestrám.