Masopustní jízdu uspořádal Milion chvilek, aby upozornil na kauzy tehdejší vlády Andreje Babiše (ANO). Lidé v autech na Strahově vyslechli projev, pak vyzdobená vozidla projela například Letnou a Smíchovem.

Milion chvilek uspořádal shromáždění v autech kvůli tehdejší koronavirové epidemii. Podle jeho vyjádření na webu ale magistrát odmítl akci klasifikovat jako shromáždění a poskytnout jim součinnost. Účastníci tak nemohli trasu jízdy projet nízkou rychlostí a v sevřeném celku. „Účel shromáždění tím byl zásadním způsobem degradován,“ prohlásil právník spolku Pavel Uhl. Auta Masopustní jízdy musela dodržovat dopravní předpisy, zastavovat na semaforech a několikrát se smísila s jinými vozidly.

Milion chvilek kvůli stejné věci žaloval i policii, v této části však soud žalobu zamítl. Policisté podle soudu postupovali jako při jiných demonstracích. „Je třeba přihlédnout ke specifikům shromáždění,“ prohlásil předseda senátu Štěpán Výborný. Nelze mu tak zajistit takovou kompaktnost jako například pěším protestům. „Účel shromáždění byl možná omezen, ale nebyl popřen,“ uvedl soudce.

Žádná součinnost

Právní zástupkyně policie Eva Matyášová uvedla, že takový požadavek svolavatel dopředu nevznesl. Podle ní policisté k jízdě jako ke shromáždění přistupovali. Spolku umožnili plynule projet hlavním městem, museli ale hlavně zachovávat bezpečnost účastníků provozu.

Právní zástupkyně uvedla, že Milion chvilek neměl speciální požadavky. „Nebyla zmínka o tom, že by se měl tvořit ucelený blok,“ řekla. „Ani to není možné,“ dodala. Pokud spolek potřeboval odklánět dopravu, měl mít na to vyřízené povolení na zvláštní užívání komunikace. Je podle ní například nutné se domluvit s pražským dopravním podnikem.

Také zástupce magistrátu Václav Bíňovec uznal, že magistrát opravdu akci jako shromáždění nevyhodnotil. Uvedl však, že by jeho zástupci nepostupovali jinak. Na místě by na protest dohlíželi policisté, kteří tam opravdu byli. Právník zopakoval, že spolek pomalou jízdu v celku dopředu nepožadoval. Podle Výborného se ale takto hlavní město zbavit odpovědnosti nemůže.

Rozhodnutí napodruhé

Městský soud se zabýval případem podruhé. Nejprve vyhověl žalobě ve vztahu k magistrátu, ale nikoliv ve vztahu k policii. Magistrát i Milion chvilek proto podaly kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Podle rozhodnutí NSS lze protestní shromáždění pořádat i v autech, zaparkovaných či jedoucích v konvoji.

Video
Video se připravuje ...

Staroměstské náměstí 22. března 2021 pokryly bílé kříže. CNC / Václav Burian

Fotogalerie
36 fotografií