Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Musk na místě smrti milionu Židů. Po návštěvě Osvětimi diskutoval o antisemitismu

Autor: ČTK - 
22. ledna 2024
18:10

Americký podnikatel Elon Musk dnes soukromě navštívil muzeum v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi-Březince. Stalo se tak poté, co miliardář čelil kritice za to, že se přihlásil k antisemitské konspirační teorii a povolil šíření nenávistných zpráv na své platformě sociálních médií X, dříve známé jako Twitter, napsala agentura AP. Soukromá návštěva byla podle ní zřejmě reakcí na výzvy některých židovských představitelů, aby se Musk osobně seznámil se symbolem hrůz holokaustu.

Muska vyfotografovali fotoreportéři při návštěvě lokality Březinka u Osvětimi na jihu Polska, kde nacisté zřídili vyhlazovací tábor. Za ostnatým drátem se nacházejí dřevěné baráky pro vězně a ruiny plynové komory a také je zde pomník obětem.

Každý rok si tu veřejnost, často za přítomnosti zahraničních hostů, připomíná oběti. Očekávalo se, že Musk navštíví tábor v úterý společně s politiky, kteří se účastní konference Evropského židovského sdružení (EJA) o vzestupu antisemitismu.

Později během dnešního dne má Musk diskutovat o antisemitismu na internetu v rámci konference EJA v Krakově před Mezinárodním dnem památky obětí holokaustu 27. ledna, na kdy připadá výročí osvobození tábora Rudou armádou v roce 1945.

Musk v listopadu vyvolal pobouření svými tweety, které reagovaly na uživatele obviňujícího Židy ze šíření nenávisti proti bělochům. „Řekl jsi skutečnou pravdu,“ napsal Musk na twitteru. Poté, co se ze sítě X začali stahovat inzerenti, Musk uvedl, že tento příspěvek byl „nejhloupější“, jaký kdy napsal, dodala AP.

Musk, který podle polských médií přistál v Krakově v neděli pozdě večer, zahájil krátkou návštěvu v zemi právě v Osvětimi-Březince. Ještě dnes večer by se podle neoficiálních informací měl setkat s bývalým prezidentem a nositelem Nobelovy ceny míru Lechem Walesou.

Jméno Auschwitz (Osvětim) je vnímáno jako symbol holokaustu a ztělesnění zla. Jen tam nacisté zabili více než milion lidí, většinou Židů. V celé Evropě během holokaustu zavraždili kolem šesti milionů Židů, připomněla německá tisková agentura DPA.

Video  Holocaust: Nejtemnější kapitola druhé světové války  - Videohub
Video se připravuje ...

Petr Kolar ( 22. ledna 2024 23:14 )

Je smutne ze novinari Blesku nemaji zakladni znalosti. Neexistuje tabor Osvetim-Brezince. Jsou to dva tabory. Jeden Osvetim (nemecky Birkenau) a druhy Brezinka (nemecky Birkenau). Jsou od sebe cca 3km.
V Birkenau umiralo nekolik narodnosti, podle rasy byly vedeny i baraky. Prvnimi vezmi byli rusti zajatci, kteri tabor i postavili. V tomto kontextu je nefer, ze za tam vlaji pouze vlajky Izraele (snimek c. 2).

Ales Ponec ( 22. ledna 2024 22:28 )

Kdo se nebyl podivat v Osvetimy nebo jinem koncentraku, mel by tam jit, at je jakehokoliv nazoru. Ta strasna hruza a smrt je tam citit dodnes.

Zobrazit celou diskusi