Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bílý dům se pustil do miliardáře Muska: Šíří nenávist a ohavné lži o Židech, vyčetl mu

Autor: ČTK - 
17. listopadu 2023
19:24

Bílý dům dnes obvinil amerického miliardáře Elona Muska, že v jednom z příspěvků na své sociální síti X šíří antisemitismus a nenávist. Agentura AP zároveň napsala, že se ze sítě stahují inzerenti v obavách, že se jejich reklamy objeví po boku pronacistického obsahu a nenávistných projevů obecně.

Musk ve středu reagoval na příspěvek, podle kterého Židé podporují „nenávist vůči bělochům“. „Říkáš přesně pravdu,“ napsal k tomu podnikatel.

„Je kdykoliv nepřijatelné opakovat ohavnou lež, která stojí za nejsmrtelnějším aktem antisemitismu v americké historii, natož měsíc po nejtragičtějším dni pro židovský národ od holokaustu,“ uvedl mluvčí Bílého domu Andrew Bates. Odkázal se při tom na konspirační teorii rozšířenou mezi neonacisty, podle které mají Židé tajný plán na podporu nelegální imigrace do západních zemí s cílem podrýt autoritu tamní bílé většiny.

Na tuto konspirační teorii se odkazoval mimo jiné Robert Bowers, pachatel útoku na pittsburskou synagogu z roku 2018. Střelba v synagoze Tree of Life, při níž přišlo o život 11 věřících a další utrpěli zranění, je označována za nejkrvavější antisemitský útok v dějinách Spojených států.

Inzerenti se stahují z X

Platformu X, dříve známou jako Twitter, převzal Musk loni v říjnu. Za jeho působení se mimo jiné uvolnila pravidla pro psaní příspěvků, což podle kritiků otevřelo cestu k nenávistným projevům nebo šíření nepravdivých informací. Síť se kvůli oslabenému moderování obsahu potýká s odchodem inzerentů.

Technologický gigant IBM tento týden uvedl, že přestal inzerovat na X kvůli obavám, že se jeho reklamy objevují vedle materiálů oslavujících nacismus. Skupina Media Matters for America ve čtvrtek ve své zprávě uvedla, že u antisemitských materiálů byly na X umístěny také reklamy společností Apple nebo Comcast.

„IBM má nulovou toleranci vůči nenávistným projevům a diskriminaci. Okamžitě jsme pozastavili veškerou reklamu na X, zatímco budeme tuto nepřijatelnou situaci vyšetřovat,“ uvedla společnost v prohlášení.

Evropská komise podle AP dnes nezávisle na tom uvedla, že pozastavuje svou reklamu na X i dalších sociálních sítích, částečně právě kvůli nárůstu nenávistných projevů souvisejících se současným konfliktem na Blízkém východě.

Spory a kontroverze na občanské i diplomatické rovině celosvětově vyvolala válka mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, které 7. října z Pásma Gazy zaútočilo na izraelské území. Tento výpad si vyžádal na 1200 obětí, Izraelci v reakci zahájili masivní bombardování Pásma Gazy. Na tomto území od té doby podle tamních úřadů, které jsou pod kontrolou Hamásu, přišlo o život přes 12 000 lidí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online
Video  Elon Musk přišel do sídla Twitteru s umyvadlem  - Elon Musk
Video se připravuje ...

 

Th0r_z_h0r ( 17. listopadu 2023 22:56 )

Rika nekdo kdo podporuje nejsvetsi antissemity z malorussacka. Kde tohle skonci.

http­s://ne­vidi­telny­pes.li­dovky­.cz/zah­rani­ci/his­torie-pogromy-na-ukra­jine­.A1411­03_211­902_p_­zahra­nici_­wag

Zobrazit celou diskusi