Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kremelský propagandista Musk kontra žebrající Zelenskyj. Ukrajina vrací miliardáři úder

Autor: mav - 
3. října 2023
20:19

Nejbohatší člověk světa Elon Musk a mj. provozovatel satelitní internetové sítě Starlink se už zase dostal do křížku s Ukrajinci. Tentokrát jim ani nevypnul připojení, ani nenaléhal na postoupení Krymu Ruské federaci - jen se mu zachtělo sdílet posměšný obrázek s Volodymyrem Zelenským. Online odplata na sebe nenechala dlouho čekat.

Na snímku je zjevně nervní chlapík, žíla naběhlá napětím, a obličej patří ukrajinskému prezidentovi. „Když už jsi pět minut nežádal o miliardu dolarů pomoci…“ říká popisek. Musk pocítil potřebu utahovat si z Volodymyra Zelenského, k jehož prioritním úkolům v čele napadené Ukrajiny patří shánět pomoc v zahraničí, kde se dá.

Takovou pomoc Ukrajina od Muska dostala, jeho kosmická firma SpaceX poskytla tisíce terminálů pro družicové internetové připojení a odpouštěla i poplatky; další terminály od téhož poskytovatele pak za Ukrajinu hradí jiní dárci.

Jenže Musk se také zalekl, jak velkou válečnou pomocí jeho internet je - a neumožnil s jeho pomocí dronový útok na Ruskem okupovaný Krym. Argumentoval, že by to bylo pro Vladimira Putina překročení červené linie a následovala by atomová odplata.

Také na sociální síti Twitter, kterou loni koupil a později přejmenoval na X, šířil své ideje, jak by se mělo v případě ruské invaze postupovat. Například zopakovat volby v okupovaných teritoriích a zjistit, zda tedy skutečně tamní lidé o připojení k Rusku nestojí. A Krym pak nechat Rusku, neboť podle něj jeho připojení k Ukrajině roku 1954 bylo historickou chybou.

Putinovská propaganda od Elona

Z Ukrajiny přišla přes X rychlá odveta. Obdobný obrázek, místo přilepeného Zelenského tentokrát tvář Muska, a popisek „Když už to je pět minut, cos nešířil ruskou propagandu.“ Meme vypadá, že pochází z oficiálního profilu Verchovné rady (jednokomorového ukrajinského parlamentu), tam však takový příspěvek k dohledání není.

„Jakákoli podpora Ruska je dnes přímou investicí do války, genocidy, vraždění svobodného světa, eskalace a práva na beztrestnost. Jakékoli mlčení nebo ironie vůči Ukrajině je dnes bezpodmínečnou podporou ruské propagandy, která ospravedlňuje masové násilí a ničení,“ reagoval ne zcela adresně, ale mezi řádky docela čitelně Mychajlo Podoljak, Zelenského poradce. „Bohužel ne každá významná mediální osobnost, nacházející se tisíce kilometrů od epicentra války, je schopna pochopit, jaké je každodenní bombardování a pláč dětí přicházejících o rodiče,“ napsal na svém telegramovém účtu.

Naopak radost z Muskova tweetu a prudkých reakcí měli ruští propagandisté. Olga Skabejevová, moderátorka prominentní talk show na státním kanále Rossija 1, přestřelku zmínila hned při několika příležitostech. A to v kontextu událostí z Washingtonu, kde Kongres z rámce zákona o nouzovém financování vlády vyškrtl šest miliard dolarů na vojenskou pomoc Kyjevu. „Nejbohatší člověk světa, Elon Musk, též známý jako Elon Moskal, přilil olej do ohně a Zelenskyj hoří,“ komentovala Skabejevová. Moskal je v ukrajinštině či ruštině hanlivé označení pro Moskvany či vůbec Rusy - zkrátka rusák.

A přidala další fórky, hlášky, memy a photoshopované obrázky, zkrátka variace na téma Elon Muskvič. Například Musk v uniformách ruských/sovětských ozbrojených složek či nové logo jeho elektroautomobilky Tesla - se Z ve formě ruské „vlastenecké“ stuhy, respektive symbolu „speciální vojenské operace.“

„Elon Musk je úžasný, fenomenální, možná skutečně je naším agentem,“ hlásila v jiném pořadu Skabejevová, jak připomněla Julia Davisová z portálu Daily Beast, která ruská média soustavně sleduje.

Musk se k přestřelce ještě vrátil, tweetoval obrázek, kterak si silnější pes Elon otírá šourek o podřizující se média. To ovšem byla reakce na jiné memy, v nichž varlata patří alfa samci Putinovi a poddává se mu Musk.

Video  ELON MUSK  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa