Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Elon Musk zhatil Ukrajincům útok?! Miliardář u Krymu vypnul své satelity, tvrdí kniha

Autor: ČTK, lig - 
7. září 2023
21:04

Americký miliardář Elon Musk loni nařídil inženýrům, aby v oblasti Rusy okupovaného ukrajinského poloostrova Krymu vypnuli internetovou službu Starlink vlastněnou jeho společností SpaceX. Chtěl tak zabránit útoku na ruskou námořní flotilu, k němuž hodlali Ukrajinci použít ponorky bez lidské posádky s nákladem výbušnin. Podle internetového serveru americké televize CNN o tom píše autor Walter Isaacson v nové Muskově biografii, která se začne prodávat příští týden.

Podvodní drony se přiblížily k ruské flotile, pak ale „ztratily spojení a moře je vyplavilo na břeh, aniž by způsobily nějaké škody“, uvádí Isaacson. Muska k tomuto rozhodnut podle jeho slov přivedl strach, že Rusko by na takový ukrajinský útok mohlo odpovědět jadernými zbraněmi. Takové obavy u něj prý vyvolaly rozhovory, které vedl s vysoce postavenými ruskými činiteli.

Muskovy chmurné úvahy se nenaplnily, CNN ovšem píše, že epizoda ukazuje, do jaké pozice se během války na Ukrajině excentrický miliardář dostal. Ať to zamýšlel, nebo ne, stal se z něj hráč, kterého američtí činitelé nemohli ignorovat. Isaacson, který napsal dobře hodnocené biografie zakladatele Applu Steva Jobse nebo fyzika Alberta Einsteina, přináší nový vhled do myšlení Elona Muska i toho, jak ho panická hrůza, že by mohl rozpoutat širší konflikt, přivedla k tomu, že zamítl žádosti Ukrajinců, aby mohli používat systém Starlink k útokům na Rusy.

Musk: Starlink nebyl určen pro válku

Poté, co Rusko krátce před vpádem na Ukrajinu loni v únoru narušilo ukrajinské komunikační systémy, poskytl Musk napadené zemi satelitní terminály Starlink v hodnotě milionů dolarů. Tato služba se ukázala jako užitečná nejen pro běžné občany zasažené výpadky klasických komunikačních sítí, ale také jako důležitá pro akceschopnost ukrajinské armády. Nicméně jakmile Ukrajina Starlink začala využívat k útokům na Rusko, začal Musk o svém původním rozhodnutí pochybovat. „Starlink nebyl určen k tomu, aby byl využíván ve válkách. Byl určen k tomu, aby lidé mohli sledovat Netflix, odpočívat a připojit se k on-line vyučování a k dalším dobrým mírovým věcem, ne k dronovým útokům,“ řekl Musk Isaacsonovi. Podnikatel se kvůli tomu brzy spojil s poradcem Bílého domu pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem, šéfem americké armády generálem Markem Milleym a s ruským velvyslancem ve Spojených státech.

Ukrajina zachází příliš daleko, říká miliardář

Zároveň ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov naléhal na Muska, aby spojení pro ponorky bez lidské posádky obnovil. Musk ho však odmítl. Řekl mu, že podvodní drony na něj sice udělaly dojem, ale že spojení v oblasti Krymu neobnoví, protože Ukrajina zachází příliš daleko, píše Isaacson.

„Pokud to, co Isaacson ve své knize píše, je pravda, pak to vypadá, že Elon Musk je jedním z posledních rozumných lidí v Severní Americe. Nebo přinejmenším v genderově neutrální Americe je tím, kdo má koule,“ napsal na Muskem vlastněné sociální síti X (dříve Twitter), místopředseda ruské bezpečností rady a někdejší prezident Dmitrij Medveděv v reakci na zprávu CNN.

To, že se američtí a ukrajinští představitelé ocitli v nové situaci, kdy byli ohledně komunikačních systémů odkázáni na milost nepředvídatelného podnikatele, loni na podzim vedlo ke sporům, kdo bude platit za terminály Starlinku. Musk nejdříve tvrdil, že projekt nemůže dále financovat a žádal o převzetí americkou vládu. Později obrátil a uvedl, že internetové služby na Ukrajině společnost SpaceX platit bude. Isaacson připomíná, že firma se nakonec dohodla s americkou vládou a některými evropskými vládami, že tito spojenci Kyjeva zaplatí dodávky dalších 100 000 terminálů Starlink.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Zobrazit celý online

Video  Elon Musk a projekt Starlink  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa