Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ruský kritik války Kara-Murza: Z vězení v Moskvě ho odvezli na Sibiř do trestanecké kolonie!

Autor: ČTK - 
24. září 2023
17:53

Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, který veřejně kritizoval válku na Ukrajině, byl tento týden převezen do trestanecké kolonie s nejvyšší ostrahou na Sibiři. Uvedl to dnes na sociálních sítích advokát tohoto významného představitele ruské opozice Vadim Prochorov, informovala agentura AP. Podle advokáta Kara-Murza skončil po příjezdu do nové věznice v izolační cele.

Na konci července odvolací soud v Moskvě potvrdil trest ve výši 25 let vězení, který dostal 42letý Kara-Murza poté, co jej soud shledal vinným mimo jiné z vlastizrady a „šíření nepravdivých informací“ o ruské armádě.

Druhý zmíněný trestný čin Rusko zavedlo do svého právního řádu krátce po zahájení invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku.

Podle Prochorova byl opozičník převezen z vazební věznice v Moskvě do trestanecké kolonie v Omsku v nezvykle krátké době. V souvislosti s převozem se Prochorov obává dalšího zhoršení zdravotního stavu svého klienta, který již podkopaly pokusy o jeho otravu i dlouhé pobyty na samotce během vazby.

Kara-Murza přirovnal svůj soud k vykonstruovaným procesům za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina ve 30. letech 20. století. Tento politik je jedním z mála významných představitelů opozice, kteří zůstali v Rusku a vystupovali proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi i poté, co Kreml loni v únoru vyslal invazní vojska na Ukrajinu, upozornil Reuters.

Loni dostal Kara-Murza mezinárodní Cenu Václava Havla za lidská práva, kterou od roku 2013 každoročně uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi