Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Advokátka obětí Cimického: Stát selhal a neplatí! Dělají vše pro to, aby oběti neměly advokáty

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
15. ledna 2024
05:00

Stát přestává platit advokátům za zastupování obětí. Kauza Jana Cimického posouvá výrazným způsobem veřejnou debatu o sexualizovaném násilí i o přístupu k poškozeným. V pomoci obětem sexualizovaného násilí však selhává stát, který odmítá platit zastupujícím advokátům, přestože to zákonem garantoval. Podle Lucie Hrdé, advokátky, která  se specializuje na rodinné právo a sexualizované a domácí násilí a u soudu s Cimickým zastupuje většinu poškozených, neplní, co zákonem slíbil. Hovořila o tom v Epicentru Blesk Zpráv.

Advokátka Hrdá upozornila na pozitivní změny ve společenském dialogu o sexualizovanám násilí. „Já vnímám od kauzy MeToo, že se nám hlásí mnohem větší podíl obětí sexualizovaného násilí, které vlastně nyní cítí asi větší svobodu tady o těch věcech mluvit, než to bylo dříve,“ vysvětluje advokátka a jedna ze zakladatelek spolku Bez trestu. Do té doby podle jejích slov advokáti řešili mnohem více domácí násilí.

Zároveň však zdůraznila, že stát se stále více vzdaluje od svých závazků poskytovat účinnou právní pomoc obětem.

„Musím zkritizovat stát, který vlastně dělá všechno pro to, aby tyto oběti neměly advokáty, stát nám přestává platit za to, že zastupujeme tyto oběti, přestože jim to zákonem slíbil,“ upozornila Hrdá a poukázala na absurditu situace.  

Stát totiž argumentuje tím, že „třeba jsme nemuseli chodit na výslechy, protože to nebylo potřeba, že vy za mnou přijdete, uzavřeme spolu smlouvu, že já vám budu pomáhat v trestním řízení, chodím tam, protože samozřejmě potřebujeme vyslýchat svědky, zjistit, co se děje, pokládat otázky, abych zjistila, co je důvěryhodné a co ne, a soud mi pak řekne, že jsem tam nemusela chodit, protože to nebylo důležité, nebo že jsem se s vámi nemusela radit,“ popsala Hrdá.

Obětem by pak ale mohly chybět nezbytné informace v trestním řízení: „Budete mít znásilněné dítě a budete asi potřebovat vědět v průběhu toho řízení, co se děje, a říct, já vám budu muset vysvětlovat, jaké věci proběhnou a co se bude dít, tak na to už stát nemá, to mi nikdo nezaplatí, protože stát řekne, že to nepotřebujete slyšet."

Velká část advokátů podle Hrdé zvažuje, zda se této problematice vůbec věnovat: „že obětem nebudou zkrátka poskytovat pomoc, protože si to nemůžeme dovolit dotovat ze svých peněz a stát by měl počítat s tím, že velmi pravděpodobně bude oznámení o sexualizovaném nebo domácím násilí lepším společenským nastavením přibývat a měl by si říct, jestli opravdu chce, aby se tady ty věci stíhaly, a jestli chce, aby oběti měly taková práva, jaká jim garantuje.“

Druhou alternativou totiž podle Hrdé budou pak soudy se státem u Evropského soudu pro lidská práva. „Já jsem tady z té situace a stejně jako jiných dost kolegů celkem zoufalá,“ vyjádřila obavy o budoucnost a potřebu naléhavého jednání státu.

Soud s Cimickým minimálně do dubna?

Lucie Hrdá zastupuje u soudu s psychiatrem Janem Cimickým většinu obětí. Další soudní stání je naplánováno na 16. ledna. Jak dlouho by proces se známým lékařem mohl trvat?

„To vůbec říct nemohu, to se nikdy nedá říct, protože často spousta svědků nedorazí nebo někteří mluví mnohem déle, takže se nedostane na další. Máme to zatím nařízené ještě na duben, tak uvidíme,“ uzavřela zkušená advokátka, která se specializuje na rodinné právo a sexualizované a domácí násilí.

AHel ( 29. ledna 2024 16:11 )

Normální žumpa, zneužil svého postavení...zavřít až zčerná, je to inteligentní člověk, věděl, co dělá....prase.

Uživatel_5650492 ( 15. ledna 2024 13:36 )

Je mi tě líto chudáku. Tobě nic a nikdo nemůže pomoct....
Marie M.

žanyn ( 15. ledna 2024 13:17 )

A co nějaké oznamování oněch činů hned a ne po letech...

žanyn ( 15. ledna 2024 13:15 )

Ono práva jsou dnes ekonomicky lukrativní a právníků je čím dál tím víc. I těch z Plzně.

žanyn ( 15. ledna 2024 13:12 )

Stát selhal, Ovšem. Ale především v podpoře oné superkoektnosti. Tam je začátek a konec všeho. Jak u pana doktora tak i u postžených. Jednak k němu nemuseli, jednak se mohli oni postižení ozvat hned. Ovšem zase ona superkorektnost. Zajímavé, že podobné vědci se za 1. republiky neděly. Inu nebyla ona superkorektnost a ani nějaká zběsilá feminizace. Ona emancipace stačila a ženy se úspěšně profilovaly i tehdy. Ovšem jen ty, co znaly a uměly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa