Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Berlínský primátor přiznal vztah s podřízenou: Střet zájmů?! Radnice hledá řešení

Autor: ČTK - 
9. ledna 2024
19:55

Berlínský primátor Kai Wegner přiznal vztah se svou podřízenou Katharinou Güntherovou-Wünschovou, která v regionální vládě německého hlavního města zastává post senátorky pro školství. Kvůli možnému střetu zájmů, kdy by Wegner mohl zvýhodňovat resort své přítelkyně, berlínský senát, jak se zemská vláda v německé metropoli nazývá, pozměnil svou práci. Případné problémy ve školství tak nebude řešit primátor, ale jeho zástupci.

Wegner a Güntherová-Wünschová, kteří jsou oba z konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU), sice tvrdí, že pracovní a osobní život přísně oddělují, přesto by ale mohly vzniknout pochybnosti, zda tomu tak opravdu je. Výhrady měla i Wegnerova sociálnědemokratická předchůdkyně a nynější zástupkyně primátora Franziska Giffeyová, která požádala o stanovení pravidel.

Pokud nyní nastane na postu školství nějaký problém, bude ho místo Wegnera řešit jeho stranický kolega a senátor pro finance Stefan Evers. Bude-li se ovšem záležitost týkat financí, zastoupí Everse Giffeyová. Wegner chce navíc nechat prověřit, zda je třeba změnit jednací řád berlínské vlády, v jejímž čele primátor stojí.

K tématu se vyjádřila také protikorupční organizace Transparency Deutschland, která vyzvala ke změně zákonů tak, aby regulovaly případné milostné vztahy mezi politiky. V minulosti to politici v Německu řešili tak, že jeden z partnerů dal přednost kariéře tohoto druhého. Prominentním příkladem je kancléř Olaf Scholz s manželkou Brittou Ernstovou. Když se stal primátorem Hamburku, odešla Ernstová z hamburské politické scény do sousedního Šlesvicka-Holštýnska, kde usedla v zemské vládě jako ministryně školství.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi