Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nová strana s Kalouskem už má název? Exministr mlží a tepe Fialovu vládu kvůli euru i rozpočtu

Autor: ČTK, simao - 
4. ledna 2024
21:15

Návrat Miroslava Kalouska má opět reálnější obrysy. Lidové noviny uvedly, že by mohl stanout v čele nové strany SRO. Tedy Strana rozpočtové odpovědnosti. Ostatně právě kvůli rozpočtu do současné vlády Petra Fialy (ODS) exministr financí Kalousek šije dál. Tentokrát kvůli odmítání eura i jásotu nad rozpočtem. A jak reaguje na samotné spekulace o nové straně?

„K dnešnímu jásotu nad 300 mld sekerou je poctivé dodat: Tohle nejsou ′zdravé veřejné finance′ a zdravé nebudou ani v příštích dvou letech, pokud vláda bude realizovat svůj výhled do r. 2026. Ty stamiliardy výdajů jen na úroky z dluhů budou holt někde chybět,“ varoval ve čtvrtek večer Miroslav Kalousek (TOP 09).

A to poté, co dnes vyšlo z aktuálních čísel najevo, že český státní dluh ke konci roku 2023 vzrostl na astronomických 3,111 bilionu korun a na každého Čecha připadá teoreticky dluh 285 879 Kč. 

Současný ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vedle toho oznámil, že hospodaření státu loni skončilo se schodkem 288,5 miliardy korun, a podařilo se tak dodržet plánovaný schodek 295 miliard korun. Kalouska však tenhle vládní „výkon“ netěší. 

Fiala euro řešit nechce

Co ho netěší rovněž, je i vládní neshoda nad eurem, jehož přijetí naopak doporučuje i prezident Petr Pavel. Šéf ODS a premiér Petr Fiala však jasně vzkazuje, že přijetí eura v tomhle volebním období jeho vláda řešit nebude.

„A je vymalováno. ′Domácí úkol′ pro satelity je uložen, ty s tichým brbláním sklapnou, rozhoduje ODS, tečka. Fakt, že vláda je svou praktickou politikou mimo své programové prohlášení skoro ve všech kapitolách, už nikdo rozebírat nebude,“ vzkázal Kalousek.

„Závazek přijmout Euro má formulaci: ′Bez zbytečných odkladů′, nikoliv ′výhledově′, jak znělo včera v televizi. A v referendu jsme o tom hlasovali,“ upozornil Kalousek v diskuzi s bývalým europoslancem Pavlem Teličkou, který upozorňuje, že se již v kampani před vstupem do EU jasně informovalo, že hlas pro vstup do EU znamená také hlas pro euro.

Anketa

Jste pro přijetí eura?

ANO
NE

Zaříznutí Kalouska

Exministra financí přitom právě koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nakonec nepustila na společnou kandidátku pro volby do Evropského parlamentu, ač podporu z členské základny a některých organizací TOP 09 měl. Vedení Topky však ustoupilo tlaku koaličních partnerů a Kalouska „zařízlo“.

Od té doby se stále častěji spekuluje, co bude s Kalouskem dál. Kandidaturu do Senátu odmítá. Lidové noviny nyní čile spekulují o nové straně SRO - Strana rozpočtové odpovědnosti.

Varianta SRO a Kalouskův vzkaz

Podle LN prosincová stopka pro Kalouska ohledně eurokandidátky neznamená, že by ho politické ambice opouštěly. A právě nová strana by mohla být řešením, jak z napjaté situace ven. 

„Pane Miroslave, vy budete mít novou stranu SRO? Je to pravda?“ zeptala se Miroslava Kalouska na sociální síti X uživatelka Marina Jana Novotná. „Nesmíte věřit všemu, co se někde píše,“ reagoval Kalousek s úsměvem, aniž by zmíněné spekulace jednoznačně vyvrátil.

Video  Zlomený Kalousek na pohřbu Schwarzenberga (†85): V katedrále zadržoval slzy venkuerga  - ČT/Blesk TV
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 9. ledna 2024 22:16 )

Popraviště mělo být za městskou branou na cestě k hradu Gottlieben. Hus cestou zpíval mariánskou píseň Christi virgo dilectissima a přesvědčoval lid, že neučil bludům. Poté, co byl přivázán k hranici, přijel Zikmundův maršálek a nabídli Husovi z králova rozkazu odvolání, aby si zachoval život. Hus odmítl, dle Petra z Mladoňovic, těmito slovy:

Bůh jest mi svědek, že to, co se mi falešně připisuje a skrze falešné svědky přičítá, jsem ani neučil ani nekázal, nýbrž předním úmyslem mého kázání anem jiných mých skutků neb písem bylo, abych jen mohl odvrátit lidi od hříchu. V té pak pravdě evangelia, kterou jsem učil psal a kázal, ze slov a výkladů svatých doktorů, dnes vesele chci zemříti.

Hranice i s Husovými ostatky byla po upálení vhozena do řeky Rýna, aby si jeho přívrženci neudělali z hrobu poutní místo.

Jirik-ta ( 9. ledna 2024 22:16 )

Jirik-ta ( 9. ledna 2024 22:15 )

stoura ( 5. ledna 2024 17:50 )

😃 👍 👍 👍

Jan Reichardt ( 5. ledna 2024 16:00 )

Kalouskovy padáky armáda nikdy nepoužívala, proto se na nich nemohl nikdo zabít. Záminka pro pomluvu a kydání špíny je to ale dobrá. Něco si o tom přečtěte, pak se vyjadřujte. Já se ho nezastávám, pouze mám rád pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa