Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po teroru na univerzitě řešil Bek se školami přísnější opatření: Omezí nošení zavazadel?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. ledna 2024
13:25
Autor: ver, ČTK, simao - 
3. ledna 2024
11:45

Vysoké školy upraví svá bezpečnostní pravidla, mohou se mj. týkat nošení zavazadel do škol, uvedl po jednání se zástupci vysokých škol ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Vedle krátkodobých opatření se však řeší i ta dlouhodobější včetně revize metodik. Bek připustil, že v minulosti byly upravené na to, že do školy přijde někdo zvenčí, nyní je třeba se po tragédii na Filozofické fakultě orientovat i jiným směrem. „My dnes musíme počítat v těch metodikách i s tím rizikem, které může přinést někdo, kdo vlastně do té školy regulérně dochází,“ varoval Bek. Na potřebné kroky se též zaměří nová pracovní skupina, která se má poprvé sejít příští středu. Vedení škol budou spolupracovat s krajskými policejními ředitelstvími, pracovníci a studenti dostanou intenzivní školení o bezpečnosti.

  • Zástupci vysokých škol se s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) sešli v reakci na tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při které student zastřelil 14 lidí, dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Střelbu pachatel zakončil sebevraždou.
  • Dnešní schůzka zástupců ministerstva školství, vysokých škol a Policie ČR se týkala kroků, které by měly zlepšit bezpečnostní situaci na vysokých školách.
  • „Úplně klíčové je nastavení - a to je to první krátkodobé opatření - úzké spolupráce mezi vedením jednotlivých univerzit a policií, především krajskými policejními ředitelstvími. To se spontánně dělo hned po té strašné události,“ uvedl ministr školství.
  • VŠ upraví svá bezpečnostní pravidla. Mohou se týkat nošení zavazadel. Pracovníci a studenti budou mít intenzivní školení o bezpečnosti, řekl Bek.
  • Pracovní skupina ministerstva školství i vnitra, policie a vysokých škol bude řešit střednědobé kroky a opatření. Mj. vyhodnocení stavu legislativy.

„Dovolte mi, abych nejprve popřál nám všem, aby ten rok, který začal, byl lepší, než ten minulý. A znovu bych chtěl vyslovit soustrast všem blízkým obětí toho hrozného činu,“ uvedl ministr Mikuláš Bek na tiskovce.

„Musím říct, že jsme všichni tou událostí stále ještě velmi otřeseni, přesto musíme teď hledat ty krátkodobé kroky, které by posílily bezpečnost na našich školách a zároveň se mnohem intenzivněji věnovat koncepční diskuzi o střednědobém a dlouhodobém horizontu,“ podotkl Bek.

Omezí nošení zavazedel do škol?

Každá ze škol má vlastní pravidla provozu. Změny v jejich nastavení patří mezi rychlá opatření. Následovat budou střednědobé a dlouhodobé kroky. Naváže se spolupráce vedení škol s krajskými policejními ředitelstvími, v některých krajských městech se podle ministra zástupci univerzit a policie už sešli.

Na schůzce se řešila mj. potřeba rychle vyhodnotit krátkodobá rizika v jednotlivých vysokých školách a snaha přizpůsobit vnitřní předpisy vysokých škol, které umožňují např. regulaci provozu v budovách. „Například to, jaká zavadla mohou pracovníci či studenti VŠ přinášet do těch budov,“ poznamenal Bek.

Bek upozornil, že je nyní třeba se připravovat nejen na to, že do školy může přijít někdo cizí, ale že pachatelem může být i někdo, kdo do školy dochází. Zahájila se proto i práce na aktualizaci bezpečnostních standardů nejen pro vysoké, ale i pro střední a základní školy.

„Probíhá revize metodiky, protože ta metodika v minulosti především počítala s tím, že se do školní budovy dostane někdo cizí. My dnes musíme počítat v těch metodikách i s tím rizikem, které může přinést někdo, kdo vlastně do té školy regulérně dochází,“ poznamenal Bek.

Králíčková: Vzpamatovávání se jako běh na dlouhou trať

„Pokud chceme na školách dělat opatření rozumná a efektivní, vždy musí předcházet těm opatřením důkladná analýza, jak měkké cíle chránit,“ uvedla rektorka UK Milena Králíčková s tím, že je důležitá spolupráce i s pracovníky ministerstva vnitra a Policií ČR.

„My si musíme zvyknut na tu myšlenku a na ten stav, že teď děláme nějakou akutní péči, akutní opatření, ale to vzpamatovávání se z celé události bude běh na dlouhou trať,“ pokračovala rektorka. Budova filozofické fakulty bude zavřena celý leden a podle Králíčkové zatím není možné s jistotou říci přesný termín jejího znovuotevření.

Vedení Univerzity Karlovy se ve čtvrtek chystá přesunout pietní místo, které se momentálně nachází u budovy Karolina, před budovu filozofické fakulty na Palachově náměstí. „Já strašně doufám a věřím, že tam nejenom obejmeme filozofickou fakultu, ale mnozí z nás se třeba poprvé uvidí od té události a obejmou se navzájem,“ řekla Králíčková. „Doufám, že to bude pro nás pro všechny takový začátek návratu k akademickému životu,“ dodala.

Jak přesně bude pietní akce a přesun probíhat, zatím podle rektorky není jasné. Vedení univerzity chce věc ještě probrat se studentskými spolky. „Víte, ta krása univerzitní akademické obce je právě o tom, že si snažíme všichni sobě navzájem naslouchat a že ta akademická půda je místo, kde jeden druhému naslouchá a vyslyší ho,“ přiblížila Králíčková. „O to víc citlivě a vstřícně se teď snažíme, abychom si navzájem naslouchali a všechny tyhle kroky udělali vždycky tak, abychom jednali maximálně citlivě,“ dodala. 

Individuální opatření ve školách

„Každá vysoká škola bude muset přistoupit individualizovaně ke konkrétním krokům. Problém je vnímán na každé škole jinak, ve větších i menších městech,“ uvedla Králíčková. Podotkla, že svá opatření si zvolí i každá ze 17 fakult UK.

„Ta paleta nástrojů, jak zvedat bezpečnost v rámci vysokých škol, je prostě hrozně veliká. Od toho, že začnete do každé budovy umožňovat vstup pouze studujícím a zaměstnancům, od toho, že začnete třeba neumožňovat přinášet si velká zavazadla, až přes informační technologie,“ vysvětlila Králíčková. Konkrétně zmínila třeba případný vstup na kartu.

Podle rektorky škola zatím uhradí opatření z vlastních zdrojů. Pomalé zavádění bezpečnostních opatřeních na některých fakultách bylo podle Králíčkové v minulosti zapříčiněno právě tím, že se vysokým školám nedostávalo žádné finanční podpory cílené na bezpečnost. Ministr uvedl, že analýzy bezpečnosti i investice do bezpečnostních kroků by se měly platit z evropských dotací z operačního programu Jan Amos Komenský.

Podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Lercha policie vyšle do společné pracovní skupiny experty, kteří se zabývají ochranou měkkých cílů. Bezpečnostní plány by se měly aktualizovat. Preventivní semináře a výcvik pak přispějí k eliminování následků na minimální mez, pokud by nebezpečná situace nastala, řekl Lerch.

Jednání o bezpečnostních opatřeních je reakcí na tragickou událost z 21. prosince, kdy po střelbě na filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze zahynulo 14 lidí a 25 bylo zraněno. Pachatel spáchal sebevraždu.

Video se připravuje ...
Další videa