Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vymýšlel nemoci a dělal na něm pokusy. Dostal podmínku a teď… Tyran chce vrátit Artuše

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
4. ledna 2024
05:00

Zdravý a milovaný je teď jack russel teriér Artuš (7), kterého jeho původní majitel Martin Švec (28) týral tak, že za to byl odsouzen. Zbývá ještě dořešit, komu Artuš připadne. Veterinářka Markéta Tučková, která ho zachránila a má ho od té doby u sebe, věří, že u ní zůstane už napořád.

Artušův původní majitel, student medicíny v Plzni, si vzal do hlavy, že jeho pes trpí různými nemocemi. Snažil se o tom přesvědčit plzeňské veterináře, které obíhal a chtěl po nich, aby Artuše léčili. Když mu nevyhověli, začal podle obžaloby „léčit“ svého psa sám. Artuš to málem nepřežil.

Artuš se svou zachránkyní Markétou Tučkovou, u které našel i milující domov. Zatím ale pouze dočasný Artuš se svou zachránkyní Markétou Tučkovou, u které našel i milující domov. Zatím ale pouze dočasný | Kateřina Bokrová Lang

Přežil jen zázrakem

Když se konečně dostal do péče veterinářky Markéty Tučkové, byl na pokraji smrti. Měl poraněnou nohu, takže musel podstoupit operace, nemocné oko a nekrotickou kůži po celém těle. Byl apatický a psychicky zlomený. Švec za to u soudu vyfasoval 18měsíční podmínku se zkušební dobou na 2 roky a také zákaz chovu zvířat na 5 let.

Takto medik Martin Š. svého psa zřídil Takto medik Martin Š. svého psa zřídil | Krimi Plzeň

Bral drogy

Podle soudu si Švec vytvářel vlastní nepravdivé diagnózy. Na jejich základě pak dával Artušovi léky a dělal mu zákroky, které mu působily bolest a utrpení. Švec přiznal, že v době, kdy Artuše „léčil“, bral drogy. Nikdy ale nepřipustil, že dělal něco špatně. Blesk tlapkám dokonce řekl, že chce Artuše zpět.

Odvolací soud

Rozsudek prvoinstančního soudu není ale ještě pravomocný, protože Švec i státní zástupce se odvolali. Případem se proto dál bude zabývat krajský soud. Rozhodnout bude muset i to, komu pes připadne. „Měl by propadnout státu. Jsem připravena si pak oficiálně požádat o jeho adopci,“ řekla veterinářka. „Bylo by to ideální. Je u nás už tři a půl roku, za tu dobu si na nás tak zvykl, že jakákoli změna prostředí by pro něj byla zřejmě velký šok,“ dodala.

Artuš se svou zachránkyní Markétou Tučkovou, u které našel i milující domov. Zatím ale pouze dočasný Artuš se svou zachránkyní Markétou Tučkovou, u které našel i milující domov. Zatím ale pouze dočasný | Kateřina Bokrová Lang

Zůstane napořád?

Artuš už je součástí veterinářčiny rodiny, kde má i svého psího parťáka. „Jsou jako bráchové. Je u nás prostě spokojený a je to na něm, myslím, i vidět,“ řekla veterinářka s tím, ale je ale nutné dotáhnout vše i papírově. „Je to potřeba i proto, abychom měli konečně klid a nemuseli se bát, že ho budeme muset někomu předat,“ dodala.

ivana kollerova ( 18. ledna 2024 20:30 )

100% souhlas. tohle se neda ani slusne komentovat. a jeste se zmetek odvola. a ten soudce musi byt asi stejny psychopat. jinak si to nedovedu vysvetlit. a co dukazy jak toho maleho chudacka zridil? nic? jeste by mel dostat zakaz pracovat ve zdravotnictvi.

Uživatel_5517624 ( 7. ledna 2024 18:51 )

Svědomí je nemoc slušných lidí, lumpy trápí jedině, když nemají komu ublížit. A toto je lump první třídy, bez skrupulí a svědomí. Pejska mu nevracet!

MADONNA ( 5. ledna 2024 11:09 )

Ať, ho koukají zavřít do kriminálu bastarda!!!

MADONNA ( 5. ledna 2024 11:08 )

Ono vůbec celkově justice u nás je ve většině případech nespravedlivá a náš trestní zákoník postavený na hlavu!

MADONNA ( 5. ledna 2024 11:05 )

Na 3 měsíce? Jenom? To je snad dost málo, nemyslíte?

Zobrazit celou diskusi