Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Extrémně vykrmenou čivavu zachránili na poslední chvíli: Wiky neunesly vlastní nohy

Autor: uá, kl - 
30. prosince 2023
05:00

Šest kilogramů, dvakrát víc, než by měla, vážila čivava Wiky, když se poté, co jí zemřela panička, dostala do péče Handipet Rescue. Kromě toho, že ji neunesly vlastní nohy, ji trápily i další neduhy.

Fenka přišla v otřesném stavu. „Hned jsme ji vzali na veterinu, kde se ukázalo, že má silný zánět dělohy a nádory na mléčné žláze,“ popsala Soňa Schneiderová z Handipet Rescue, což je projekt specializující se na pomoc handicapovaným, nemocným nebo týraným psům a kočkám v nouzi.

Wiky se po smrti paničky dostala do péče Handipet Rescue Wiky se po smrti paničky dostala do péče Handipet Rescue | Handipet Rescue

Šlo o život

Wiky šlo o život, což potvrdil i veterinář Juraj Hanzel z pražské Hanima Veterinary Clinic. „Pokud se zánět dělohy nezjistí a neléčí včas, může způsobit vážné komplikace a vést k selhání ledvin, otravě krve nebo dokonce k úmrtí zvířete,“ řekl. Wiky musela hned na sál. „Kvůli její váze šlo o extrémně náročnou operaci, která ale naštěstí dobře dopadla,“ řekla Soňa.

Při příjmu vážila Wiky 6 kilogramů, nohy ji neunesly Při příjmu vážila Wiky 6 kilogramů, nohy ji neunesly | Handipet Rescue

Druhá operace

Nešťastné čivavě se sice viditelně ulevilo, pak se ale zase její stav zhoršil. Ukázalo se, že nádor na mléčné liště byl zhoubný a trápily ji i močové kameny. Na konci listopadu proto podstoupila další operaci, při níž jí byla navíc odoperována i kýla.

Už zase chodí

Wiky je ale bojovnice. „I když prvních pár dní bylo kritických, nakonec vše zvládla a nám se ulevilo. Kontrola a převaz dopadly dobře, na Wiky je vidět zlepšení, už zase zvládá chodit, což jí začátku vůbec nešlo,“ řekla Soňa Schneiderová. „Doufáme, že to bylo naposledy, co musela bojovat o svůj život, a že teď už povede jen šťastný psí život,“ dodala.

Wiky musela podstoupit dvě operace Wiky musela podstoupit dvě operace | Handipet Rescue

Záchrana před utracením

Handipet Rescue je projekt spolku Pet Heroes na pomoc handicapovaným nebo týraným psům a kočkám v nouzi.  Šanci na nový život u nich dostávají nemocná, handicapovaná zvířata, i ta, kterým hrozí utracení. „Nezůstávají ale u nás, jakmile jsou na to připraveni, hledáme jim vlastní domovy, ve kterých budou most prožít zbytek života obklopeni milující rodinou,“ uvedli zástupci spolku s tím, že na uvolněné místo pak mohou přijmout další zvíře, které potřebuje jejich pomoc.

Wiky vše zvládla, teď už se jí daří lépe Wiky vše zvládla, teď už se jí daří lépe | Handipet Rescue

Jak pomoci?

Zájemci, kteří by se chtěli o Handipet Rescue dozvědět více nebo jej podpořit, najdou potřebné informace na webu https://www.handipet.org/ nebo se mohou přidat do Klubu hrdinů na https://www.handipet.org/klub-hrdinu/

Celebrity-chachacha ( 30. prosince 2023 12:15 )

To je pravej antipes.
Umělá rasa k ničemu.

naidka ( 30. prosince 2023 10:47 )

Panička zemřela. 😕 Konečně sis dal nick, který odpovídá tvým myšlenkovým pochodům. 😁 😁

Zobrazit celou diskusi