Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pejskova láska majitele málem zabila: Senior chytil od čivavy nebezpečnou bakterii

Čivava (ilustrační foto)
Čivava (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: hpe - 
6. února 2024
21:18

Muž (71) z Kanárských ostrovů chytil zápal plic pravděpodobně kvůli své čivavě. Psík měl svého majitele olíznout a přenést na něj tak vzácnou bakterii, která je za nemoc zodpovědná. Než byl senior hospitalizován, protrpěl si několik dní s horečkami a s průjmem.

Pomoc lékařů důchodce vyhledal až po týdnu. Mezitím se u něj stačily projevit i další symptomy – vlhký kašel a potíže s dýcháním. Mimo to mu dříve lékaři diagnostikovali cukrovku druhého typu. Obtíže měl také s vysokým tlakem a vzhledem k tomu, že byl kuřák, tak i s plícemi. Z toho důvodu lékaři muže poslali na rentgen hrudníku. Výsledky vyšetření prokázaly, že má zápal plic, jehož průběh je zkomplikovaný septickým šokem. Okamžitě seniorovi nasadili kyslíkovou masku a podali antibiotika.

Krevní testy dále odhalily, že se senior nakazil bakterií zvanou pasteurella multocida. Ta je původcem mnoha nemocí domácích i divokých zvířat. Běžně se také vyskytuje v psích tlamách. Muž se lékařům posléze přiznal, že vlastní čivavu, která ho čas od času olizuje. Doktoři sice svou teorii oficiálně nepotvrdili, ale domnívají se, že za jeho onemocnění mohl právě milovaný mazlíček. Stařík strávil na lůžku šest měsíců a poté byl propuštěn domů. Sdílení společného prostoru se zvířaty klade na majitele nároky na zvýšenou hygienu.

Video  Infektolog Trojánek o chřipce i jejích komplikacích. Nesrážet teplotu do 38°? Nesmysl.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Eva HÁDĚ ( 7. února 2024 04:35 )

Bububu, kazdy doktor potvrdi,ze pes vam zlepsi imunitu. Neco si o tom "Plesku" nastuduj

Zobrazit celou diskusi