Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Vyrůstala v džungli s nově objevenými domorodci. Málem se vyvraždili, než jim misionáři ukázali odpuštění

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, Martin Valeš - 
10. prosince 2023
05:00

V džunglích a pralesích různých kontinentů stále žijí domorodé kmeny, které ještě nepřišly do styku se světovou civilizací. Vědcům nabízejí pohled do prehistorie, neboť fungují stále na úrovni doby kamenné: sběr plodů, lov s lukem či oštěpem, nástroje z kamenů a různých částí rostlin a zvířat. V takovém prostředí vyrůstala i Sabine Kueglerová (50), dcera německých misionářů a jazykovědců. Svou jedinečnou životní zkušenost popsala ve čtyřech knihách – a nyní také v Blesk Podcastu. Proč neznal kmen Fayu lásku, jen válku? Či co má jejich jazyk společného s Vinnetouem?

Od pěti let žila Sabine v džungli na Západní Papui, v jejích sedmi letech se rodina přestěhovala k čerstvě objevenému kmenu Fayu. „Když byli objeveni, když s nimi otec poprvé přišel do kontaktu, vůbec netušili, že existuje nějaký vnější svět. Nevěděli, že žijí v nějaké zemi – Indonésii -, nevěděli, že existují lidé s bílou kůží. Zajímavé je, že nás nevnímají jako bílé, ale jako bezbarvé. Řekli nám jednou, že jim připadáme jako mrtvoly, které byly příliš dlouho ve vodě,“ popisuje Sabine. Děti se jich bály, ale dospělí byli spíše fascinovaní a zvědaví, německou rodinu přijali docela rychle.

Video  Blesk Podcast: Sabine vyrůstala v džungli s nově objevenými domorodci  - pdc, bp, Marek, Železný
Video se připravuje ...

Evropští misionáři vyráželi civilizovat „divochy“ na všechny kontinenty, přičemž často napáchali víc zla než dobra. Rodina Kueglerových však patrně kmen Fayu skutečně spasila před zkázou. „Chápali, že věříme v Boha, jenže v jejich víře byl jenom zlý duch, nic dobrého, co by ho vyvážilo. Všichni lidé v kmenových společenstvích jsou spirituální, ať už věří v cokoli. Ovšem tento případ byl jedinečný, ani neuvažovali, že by mohlo být nějaké dobro. Cokoliv zlého se událo - blesk, bouře, zemětřesení - za to mohl zlý duch. A můj otec jim říkával, že my věříme také v dobrého ducha. To je opravdu fascinovalo,“ líčí spisovatelka.

Klaus a Doris Kueglerovi jim o tom povídali, ale opatrně. „Neudělali to, co dělala spousta jiných misionářů - že první, do čeho se pustí, je stavba kostela. Říkali, že přináší poselství míru.“ A sami šli příkladem.

Hrálo to velkou roli. Kmen Fayu, rozdělený na čtyři klany, totiž dospěl do fáze, kdy se pořád navzájem vraždili, mstili, válčili – a za pár desítek let se podle odhadů odborníků zmasakrovali ze dvou tisíc lidí na čtyři stovky. Nebyli daleko od zániku.

„Několikrát jsme se octli v situaci, kdy bychom byli v právu někoho z nich zabít,“ vysvětluje Sabine. Místo toho domorodcům předvedli odpuštění, což byl pro ně úplně cizí koncept. Kueglerovi šli příkladem a dokázali spirálu destrukce v kmeni zastavit. Dnes Fayu nadále žijí takřka izolovaní v džungli, do velké míry spoléhají na své tradiční způsoby obživy – ale už se nevraždí, prosperují a z většiny vyznávají křesťanství.

Co všechno se v džungli naučila a jak se poprala s kulturním šokem v Evropě, popisuje Sabine Kueglerová v Blesk Podcastu:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi