Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Neuvěřitelné příběhy: Trans atlet, rekordwoman Zdeněk Koubek by oslavil 110 narozeniny!

Autor: hpe - 
7. prosince 2023
05:00

Život sportovní legendy Zdeňky Koubka, který v roce 1934 překonal světový rekord běhu na 800 metrů na Ženských hrách v Londýně, byl plný zvratů. Ten první nastal už při jeho příchodu na svět. Narodil se totiž jako intersexuál. Kvůli tehdejším nedostatkům informací ho však blízcí považovali za ženu a podle toho ho i vychovávali. Postupem času si Zdeněk vybudoval velmi úspěšnou kariéru atleta. Přes veškeré úspěchy ale Zdeněk věděl, že s ním něco není v pořádku. Přestože vyrostl a byl ve společnosti považován za ženu, cítil se být mužem. V roce 1936 sebral odvahu a rozhodl se jít svému štěstí naproti. V pražském sanatoriu podstoupil tranzici.

Slibná kariéra

Zdeněk se narodil 7. prosince 1913 v malé vesnici Paskov u Ostravy jako intersex osoba, tudíž jako člověk narozený s variací pohlavních orgánů. Rodiče ho však pojmenovali a vychovávali jako Zdenu. Během první světové války jeho otce poslali na frontu. Zbytek rodiny se přestěhoval do Brna.  

V době, kdy stále bylo pro ženy poměrně tabu se věnovat profesně sportu, se Zdeněk přidal do katolického sportovní organizace Orel. Ve svých sedmnácti letech se už účastnil mistrovství republiky, kde se umístil na druhé příčce v běhu na 800 metrů a skoku vysokém. V roce 1933 se stal mistrem světa v běhu na 800 metrů a o rok později na Ženských hrách v Londýně trumfnul ve stejné kategorii světový rekord. 

Vnitřní boj

Zdeněk se stal hvězdou a pýchou národa. Svou aktivitou a úspěchy se zasadil o výrazné zlepšení emancipace ženských sportovkyň do budoucna. Přesto si však procházel vnitřním bojem, necítil být se ženou. Věděl, že jeho maskulinní stránka osobnosti je dominantnější. „Vychovali mě jako děvče, mluvím v ženském rodě, oblékám si ženský oděv. Roli ženy plním, ale stojí mě to čím dále víc sil. Nejspíš jsem v pasti mužského těla. Spisovatelka, hezká dívka, která o mně jako o atletce píše knihu, je předmětem mé touhy, ale neřekla jsem jí to, styděla bych se. Ona to však asi poznala. Co mám teď se svým životem dělat? To kdybych věděla,” poznamenal si do deníčku o svých pocitech k Lídě Merlínové Zdeněk. 

Pád

Podle dalších záznamů je evidentní, že Zdeněk významně řešil i svou sexualitu. Nikdy nenavázal intimní vztah s muži. Po vydání knihy Zdenin světový rekord, mapující jeho kariéru rekordwoman, se v atletických kuloárech strhl poprask. Román vzbudil dost negativní pozornosti a mnoho Zdeňkových kolegů si přálo, aby svět sportu nadobro opustil. To se bohužel posléze i stalo. Dostal výpověď z místa instruktorky a ocitl se na dně. Nakonec se rozhodl, že se mistrovství republiky znovu neúčastní.

Tranzice

Paradoxně mu však profesní nezdary pomohly si uvědomit, co doopravdy potřebuje. Vyhledal lékařskou odbornou pomoc a absolvoval několik vyšetření. V sanatoriu v pražském Podolí prošel operací změny pohlaví a stal se oficiálně Zdeňkem Koubkem. Co nastalo pak, se dalo očekávat, přesto to však byla velká rána. Všechny záznamy z domova i z ciziny byly zrušeny. Jeho rekord byl neplatný. 

Zoufalý Koubek přišel o hlavní finanční příjmy a musel řešit, jak si bude vydělávat dál. Přestože získal určité úřednické zkušenosti, potřeboval něco do začátku. Jeho prekérní situaci využili promotéři, kteří mu nabídli možnost vlastního turné po Evropě a USA. Zdeněk z pragmatických důvodů nabídku přijal.  Představení mu vynášela slušné peníze, které by si v Česku v té době pravděpodobně nikdy nevydělal. Velký svět ho však nikdy nezlákal a jeho přáním bylo zůstat v rodné zemi.

Navrátil se proto do Prahy a zakotvil jako úředník v nuselské firmě Janeček. Během druhé světové války se odstěhoval kvůli jiné práci do Mladé Boleslavi. Později se oženil se Slovenkou Uršulou Škrobáčovou, kterou hluboce miloval a zůstal s ní až do smrti. Novým oblíbeným sportem se mu stalo ragby. Několik sezón reprezentoval Říčany. Žil spokojeným a poklidným životem. Zemřel 12. června 1986.

Celebrity-chachacha ( 7. prosince 2023 08:25 )

Zobrazit celou diskusi