Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřela odvážná rekordmanka (†104): Babča týden před smrtí seskočila padákem

Autor: rc - 
11. října 2023
18:00

Že věk je jen číslo, dokázala celému světu Dorothy Hoffnerová když překonala světový rekord v seskoku padákem! Rodačka z Chicaga se v říjnu letošního roku stala nejstarší osobou, která seskočila padákem z výšky 4115 metrů a zapsala se tím do Guinnesovy knihy rekordů. Ovšem týden po adrenalinovém zážitku přišla smutná zpráva. Statečná babička zemřela. Dožila se úctyhodných 104 let.

Dorothy měla pro strach uděláno, a ačkoliv už před několika lety oslavila 100. narozeniny, neztrácela na elánu a stále se snažila užívat si života plnými doušky. Na začátku října se jí podařilo něco, co nikomu na světě, když seskočila ve věku 104 let padákem z výšky 4115 metrů! „Věk je pouze číslo, víte?“ řekla babička, která chodila pomocí chodítka, novinářům poté, co se ocitla opět na pevné zemi. „Celé to bylo nádherné, úžasné, nemohlo to být lepší,“ popsala seskok.

Rodačce z amerického Chicaga se podařilo překonat rekord jiné seniorky Linnéi Ingegärdové Larssonové ze Švédska. Ta v roce 2022 uskutečnila seskok padákem, když jí bylo 103 let. Dorothy se tak zapsala do Guinessovy knihy rekordů.

Jen týden po úžasném dni přišla smutná zpráva, Dorothy zemřela. Její blízký přítel Joe Conant pro deník Chicago Tribune uvedl, že zemřela v pondělí 9. října pokojně ve spánku a její smrt byla nečekaná. Do posledních chvil prý sršela elánem a „byla neúnavná“.  Joe dodal, že pro všechny, kteří Dorothy znali, byla naprostou inspirací. Conant se s Dorothy seznámil před pěti lety, když začal pracovat jako ošetřovatel v domově seniorů.

Dorothy se narodila v roce 1918 po konci první světové války. Přežila jak španělskou chřipku, tak pandemii koronaviru. Celý svůj život strávila ve svém rodném Chicagu. Jak uvádí britský deník Daily Mail, vyrůstala v nuzných poměrech. Její rodina neměla na to, aby ji poslala studovat, a tak pracovala jako telefonní operátorka. Nikdy se neprovdala a neměla děti. Samu sebe popsala jako „nevyzvednutý poklad“ a dodala, že si nikdy nemusela dělat starosti s výchovou dětí. „Nikdy jsem se nemusela starat o nikoho jiného než sama o sebe,“ uvedla. Život si ale užívala na plno. Hodně cestovala a to nejen po rodné zemi. Navštívila Anglii, Panamu, dvakrát byla v Itálii a byla i ve Francii.

Uživatel_91175 ( 11. října 2023 22:22 )

Dá se opravdu říct, že člověk hodně cestuje, pokud za 104 let navštíví Anglii, Panamu, dvakrát Itálii a jednou ve Francii?🤔

zuzakirsch ( 11. října 2023 21:47 )

Raději si budeme namlouvat, že ten vysoce stresující zážitek její život nezkrátil.

Zobrazit celou diskusi