Na jižním svahu Petřína stojí takzvaná Schieszlova vila, která dostala jméno po svém původním majiteli, československém politikovi z dob Masaryka, Josefu Schieszlovi. Ten byl dokonce blízkým spolupracovníkem našich prvních dvou prezidentů. Nyní vile, která navíc stojí ve smíchovské památkové zóně, hrozí demolice. Nahradit by ji měl pětipodlažní dům s plochou střechou a bazénem, ve kterém však bude pouze jeden byt.

Vlastníkem vily má být podle Deníku N firma Tichá 5, jejímž jednatelem je developer Martin Kulík. Za ní stojí celkem šestnáct provázaných kyperských společností. Stavební úřad Prahy 5 pak 30. května tohoto roku schválil žádost vlastníka o stavební povolení, v rámci kterého půjde vila k zemi a na jejím místě vyroste 5patrový dům.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Petice

Záměr vlastníka dopálil místní, kteří sepsali dokonce i petici, „Stavební úřad umožnil na jejím místě výstavbu čtyřnásobně větší pětipodlažní luxusní rezidence rozměrů bytového domu sestávajícího z jediného bytu pro tři osoby o užitné ploše přes 1566 metr čtverečních, s bazénem a fitness. Kvůli své velikosti má být novostavbou zastavěna i takřka celá k vile přiléhající zahrada,“ říkají autoři petice.

Městská část se nechce vzdát

S rozhodnutím stavebního úřadu nesouhlasí ani městská část Praha 5. „Rozporovali jsme zejména to, že po stavebních úpravách a dostavbě vily Tichá 6 dojde k nevhodné změně stavby, která nebude odpovídat charakteru vilové čtvrti. Dále jsme rozporovali výrazně vyšší míru využití území oproti současnému stavu či nepřiměřeně malou odstupovou vzdálenost od sousední stavby,” uvedl místostarosta Radek Janoušek (Praha Sobě).

Rozhodnutí stavební úřad pouze vyvěsil na úřední desce, a tak lidé ze sousedství vlastně ani nevěděli, co se s domem chystá. „I to zásadně zkomplikovalo celou věc, protože proti rozhodnutí stavebního úřadu se vlastně ohradila jen městská část a nikdo jiný,“ vysvětluje Janoušek.

„Rozhodnutí stavebního úřadu, které povoluje demolici předmětné stavby, podle nás jde proti principům mezinárodních smluv na ochranu kulturního a architektonického dědictví a je v přímém rozporu se zákonem č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, s cíli a způsobem ochrany památkové zóny Smíchov i s územním plánem. S ohledem na výše uvedená fakta považujeme rozhodnutí za nezákonné,“ dodávají autoři petice.

Janoušek nicméně sdělil, že Praha 5 se nevzdává a chce navázat s majiteli kontakt a začít vést diskuzi. „Aktivní role se nadále nevzdáváme a jsme připraveni vést s investorem jednání o možných změnách záměru. V poslední době se uskutečnilo jednání s architekty zastupujícími majitele vily o vybudování pěšího propojení z Holečkovy ulice do Kinského zahrady. Tento záměr je v souladu se strategií městské části a povede ke zlepšení pěší prostupnosti mezi klíčovými parkovými částmi Prahy 5 (park Sacre Coeur a Kinského zahrada).“

Vily se zastal i architekt Vávra

Zachování historické Schieszlovy vily podporují i někteří architekti jako například David Vávra. „Pokud tato relativně skromná hmota je nahrazena bytovým domem, úpí urbanistický řád místa. Dům je potvrzením kvality stavebnictví. 1. republiky s řadou dobrých detailů a harmonických proporcí. Navíc neoddiskutovatelná hodnota je historie domu. Pokud chceme začít na zelené louce, ať buldozery vyjedou. Pokud nás něco pojí s masarykovskou demokracií, nechme dům dýchat,“ nechal se slyšet.

Video
Video se připravuje ...

David Vávra prozrazuje, jak bude vypadat metro D. Svoji roli popisuje jako prudiče. (2019) Jiří Marek

Fotogalerie
6 fotografií