Panelová výstava pod širým nebem seznamuje s historií a současností vojenských újezdů, které slouží především k výcviku jednotek Armády České republiky. Expozici připravil Vladimír Kazatel ze Sekce plánování schopností Ministerstva obrany společně s pracovníky Vojenského historického ústavu Praha. Jedná se o jubilejní 80. výstavu organizovanou kanceláří náčelníka generálního štábu armády České republiky.

Vstup zakázán!

Výstava přibližuje prostředí vojenských újezdů, kam se běžní občané dostanou jen výjimečně. Vojenské újezdy nevznikaly jen pro armádu, ale pro všechny občany. „Byl to nejlepší způsob, jak je ochránit před nechtěnými následky vojenských cvičení. Zejména střeleb dělostřelců či tankistů, a tím spojenou hlukovou zátěží,“ sdělil při zahájení výstavy Daniel Blažkovec, náměstek ministryně obrany.

„Tyto větší územní celky s neznámým a různorodým terénem nám umožňují náročný výcvik blízký reálnému boji. Jsou úzce spjaty s hlavním úkolem armády udržovat maximální míru bojeschopnosti,“ dodal Miroslav Feix, ředitel Sekce plánování schopností Ministerstva obrany. Tyto prostory také využívají nejen armády našich spojenců z NATO. „Za současné bezpečnostní situace mají například i nezastupitelnou úlohu ve výcviku ukrajinských vojáků. To je jeden z našich příspěvků, který Ukrajině pomáhá čelit ruské okupaci,“ dodal Feix.

„Žijeme v době, kdy se nedaleko od nás odehrává válečný konflikt, který se nás, ať chceme, či nechceme, nějakým způsobem dotýká. A druhý válečný konflikt se odehrává relativně daleko na Blízkém východě, ale nás se také dotýká,“ sdělil Jakub Stárek (ODS), starosta Prahy 6 a zdůraznil propojení Prahy 6 s českou armádou.

Přírodní rezervace?

Ve vojenských újezdech se mimo armády daří i přírodě. „Díky vojenskému cvičení zde nechodí žádní turisté, hlavně vandalové. A tak zde nalezneme živočišné i rostlinné druhy, které už z jiných míst České republiky úplně vymizely,“ popsal Blažkovec. Jedná se i o vzácné druhy.„ A přispělo to ke vzniku právě jedinečných ekologicky cenných systémů s evropským významem,“ doplnil Feix.

Kdy? Od 31. října do začátku prosince.
Kde? Před budovou Generálního štábu Armády České republiky na Vítězném náměstí.
Vstupné? Zdarma.

Fotogalerie
71 fotografií