Neustálý slalom mezi koloběžkami, které se povalují po pražských ulicích, Pražany v posledních letech už dost irituje. Ti impulzivnější koloběžky házejí na jednu hromadu, někdy dokonce i do Vltavy, ti ostatní se často snaží koloběžky alespoň postavit, když se povalují uprostřed chodníku. Koloběžky firmy Bolt až doteď při jakémkoli pohybu začaly hlasitě houkat, což každou dobrou duši od další nápravy stoprocentně odradilo.

Koloběžky poděkují

Firma Bolt proto koloběžky opatřila umělou inteligencí, která snaživému kolemjdoucímu místo houkání poděkuje. „Slušně vychované koloběžky poděkují za vrácení do vzpřímené polohy. Učiní tak namísto toho, aby začaly výstražně pípat. Bolt chce tímto poděkovat všem uživatelům nebo náhodným kolemjdoucím, kteří pomohou ležící koloběžku ze země zvednout,“ uvádí Bolt ve svém vyjádření.

Pokud zelenou koloběžku uvidíte povalovat se v místech, kde nemá co dělat, a zrovna se vám nechce hrát si na pořádkovou službu, můžete špatně zaparkovaný stroj jednoduše nahlásit provozovateli. „Naši překážející koloběžku lze přitom jednoduše nahlásit přes QR kód umístěný na rámu stroje, telefonicky nebo e-mailem a servisní tým se o ni do několika málo hodin postará,“ vysvětluje Sylva Sulaimanová z Boltu.

Na potížisty si došlápnou!

Firma si nově posvítí i na neukázněné uživatele. Stroje jsou schopné poznat, pokud jedou na koloběžce dva lidé, ale rozpozná také prudké brzděni a smyky. Uživatelé navíc musí zaparkovanou koloběžku po ukončení jízdy vyfotit a nasdílet do aplikace. Pokud uživatel špatně parkuje nebo jezdí nebezpečně, načítají se mu body.

„Pokud spadne mezi dvě procenta nejproblematičtějších uživatelů v daném městě, obdrží v aplikaci varování a vzdělávací materiály zaměřené na bezpečné ježdění,“ vysvětluje Peter Mesarč, oblastní manažer služby Bolt na českém a slovenském trhu. „Když během následujících pěti jízd své chování nezlepší, je mu na dalších pět jízd omezena rychlost na patnáct kilometrů v hodině. A když ani to nepomůže, je v aplikaci zablokován,“ dodává Mesarč.

Co konkurence?

V Praze si lze půjčit i koloběžky firmy Lime. Konkurenční stroje jsou zcela němé, nepípají ani nemluví. „V současné době monitorujeme převrácené koloběžky pomocí vlastního systému. Ten naše pracovníky sám upozorní, že je koloběžka převrácená a že je potřeba ji brzy zvednout a přemístit. Pokud se ji rozhodne zvednout kolemjdoucí, koloběžka neudělá nic. Ani se nerozpípá, ani nemluví,“ uzavírá mediální zástupce firmy Lime Václav Petr.

Fotogalerie
36 fotografií