Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žantovský prozradil, v čem radí prezidentovi: Oslovil mě přímo Pavel!

Autor: simao - 
5. června 2023
19:02

Do poradního týmu prezidenta Petra Pavla přibyl nyní již bývalý šéf Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. V Interview ČT24 v pondělí prozradil, v čem Pavlovi radí, a také to, že ho oslovil sám stávající prezident.

Michael Žantovský se stal členem poradního týmu Petra Pavla k zahraniční politice. V minulosti působil jako velvyslanec ČR v USA, Izraeli či Velké Británii.

„To oslovení pocházelo přímo od pana prezidenta. Já už jsem trošičku spolupracoval vlastně během jeho volební kampaně. Potěšilo mě to a je to samozřejmě ctí, že můžu být členem toho poradního týmu. Není to zaměstnání, je to čestná funkce, ale budu se snažit v mezích svých znalostí a schopností přispět,“ uvedl v pondělním Interview ČT24 Žantovský.

„Všichni členové toho týmu jsou lidé, kteří mají dlouholeté zkušenosti s diplomacií a se zahraniční politikou. Tím exekutivním orgánem v týmu prezidenta Pavla je Jaroslav Zajíček,“ zmínil Žantovský ředitele hradního zahraničního odboru. Právě Zajíček nechyběl po boku Pavla ani během páteční hradní schůzky s premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfem opozičního ANO Andrejem Babišem.

Radí s cestami a dalšími tématy

Zajíček se podle Žantovského „nesmírně osvědčil během českého předsednictví v Radě EU i v jiných funkcích“. „My jsme s ním a mezi sebou v pravidelném kontaktu,“ poznamenal Žantovský.

„Budeme se dál setkávat s panem prezidentem a na jeho objednávku nebo na jeho výzvu přispívat k jednotlivým prioritám zahraniční politiky, diskutovat jeho zahraniční cesty, jejich náplň, jejich pořadí a celou řadu dalších věcí,“ popisuje Žantovský

„Budeme prezentovat spíš názory, doporučení, a pokud bude samozřejmě potřeba nějakého písemného vyjádření, myslím, že toho jsme dosud mocni a rádi to uděláme,“ říkal za tým poradců Žantovský s tím, že nejprve se sešli před setkáním se samotným Pavlem právě na obědě se Zajíčkem, kde si rozdělili různá témata.

Bavili se o Ukrajině i Číně

Základními prioritami jsou nepochybně podle Žantovského ruská agrese na Ukrajině. „Tam, myslím, žádná různost názorů neexistuje. Hovořili jsme delší dobu i o vztazích s Čínou a souvisejících vztazích s Tchaj-wanem. Tam už bych řekl, že ta škoda byla devadesátiprocentní,“ poznamenal Žantovský.

„Já budu doporučovat maximální snahu o zabránění společnému postupu mezi Ruskem a Čínou a to se samozřejmě odráží i na naší politice vůči Tchaj-wanu. My se všichni shodujeme na tom, že máme Tchaj-wan podporovat, budeme podporovat a naprosto otevřeně, naprosto otevřeně. Jestli součástí té politiky má být třeba setkání na nejvyšší úrovni, to už je jiná otázka a to už je otázka politické taktiky, kalibrace politického rizika a tam ta diskuze zatím probíhá,“ prozradil ČT Žantovský.

K Putinově invazi na Ukrajinu pak diplomat, ale i někdejší senátor či expředseda ODA dodal: „Je strašně důležité zdůrazňovat, že podpora Ukrajiny trvá a bude trvat tak dlouho, dokud tato naprosto nepřijatelná situace, kterou Rusko vytvořilo, bude trvat.“

V poradním týmu Petra Pavla k zahraniční politice jsou, jak zmínil i Žantovský a jak je patrné ze společné fotky ze zasedání poradního sboru, exministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Tomáš Petříček či politolog a ředitel pražské pobočky Newyorské univerzity Petr Pehe.

„Někteří z nich jsou mí blízcí, až nejbližší kamarádi. Všechny znám, se všemi jsem se profesionálně setkával nebo jednal. A to, co na tom týmu je patrné, je, že pan prezident stál o to, aby v tom mainstreamu pokryli členové toho týmu celé spektrum té české stranické nebo politické scény od demokratické levice, kterou tam představuje Tomáš Petříček a Jiří Pehe, přes středové politiky, přes opozici zastupovanou v podobě Jana Macháčka. Pro mě je trošku překvapivé, že jsem se vlastně poprvé v nějaké skupině ocitl na tom pravém kraji spektra,“ usmíval se Žantovský s tím, že rozhodně v jeho podání nejde o žádnou extrémní pravici.

„My jsme všichni nezávislé osobnosti v tuhle chvíli,“ poznamenal Žantovský. V poradním týmu Petra Pavla pak nechybí ani někdejší velvyslanec v Moskvě či Washingtonu Petr Kolář. Ten byl nedávno hostem pořadu Blesku Hráči.

Video  Hráči: Poradce prezidenta Petr Kolář odmítá srovnání s Martinem Nejedlým.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

JaNat ( 7. června 2023 12:55 )

Sarinko, na tebe je spoleh, jen jim to nandej.

hejhej ( 6. června 2023 10:35 )

Komunista Pavel- Pávek, bývalý předseda ZO KSČ nic neumí, bude mít spousta poradců - to je v rámci šetření - a kdo je bude platit. Tento sebestřední prezident nerozumí ekonomice, právu, vlastně ničemu- je to loutka nejhorší nynější vlády.

jajas ( 6. června 2023 07:27 )

Tak jasně, že tam nechybí ani ten Kolář! Jak to tak vidím, to bude asi nějaký nadčlověk nebo co....

Uživatel_5541614 ( 5. června 2023 23:27 )

Našeptávači a vodiči pana Pavla, který bohužel na spoustu věcí nemá názor nebo jim nerozumí

JaNat ( 5. června 2023 19:42 )

A dokonce i invalidní vozík se vrátil na Hrad, bravó. Nic se nemění, vše zůstává při starém, jen ksichty se vyměnili. Je dobře, že má prezident tolik rádců, připomíná mi to Pyšnou princeznu: "Našli moji rádcové? Našli?" A i přes tupého a slabého krále dopadla pohádka nakonec dobře, takže je vše v pořádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa